Aangeboren smaakwaarnemingen kunnen verklaren waarom bepaalde personen meer zout eten.
Homozygoot bitterproevers (TAS2R38 gen) hebben een bijna 2x zo grote kans om meer zout te eten dan de dagelijks aanbevolen limiet.
Dit blijkt uit Amerikaanse onderzoek dat werd gedaan door Jennifer Smith onder 407 personen (gemiddelde leeftijd 51 jaar, 73% vrouw) die 2 of meer risicofactoren hadden voor hart- en vaatziekten. De resultaten werden gepresenteerd op een poster op het American Heart Association congres.
Volgens Jennifer Smith zijn er 2 mogelijke verklaringen voor de gevonden gegevens. Personen die bitter intensiever proeven, proeven mogelijk ook zout intensiever waardoor zij zout meer waarderen en er daarom meer van gebruiken. Een andere verklaring waarom bitterproevers meer zout gebruiken, is dat zout de bittere smaak maskeert.
Bitterproevers hebben door het hogere zoutgebruik mogelijk meer risico op een hogere bloeddruk.
Uit eerdere onderzoeken bleek al dat homozygoot niet-bitterproevers meer energie consumeren en daardoor meer risico hebben op overgewicht.
Deze bevindingen kunnen belangrijk zijn in de persoonlijke voedingsadviezen aan patiënten.
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|