Specifieke polyfenolen in walnoten (ellagitannines) worden door de darmflora omgezet in urolithine A. Dit verlaagt ontstekingswaarden in de darm en kan mogelijk het risico op darmkanker verlagen.
Amerikaanse wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de effecten van dagelijkse consumptie van circa 2 handjes walnoten (56 g walnoten (zonder schil)/dag) gedurende 21 dagen door personen met een verhoogd risico op darmkanker.
Daling ontstekingswaarden
Door het eten van walnoten stijgt het gehalte ellagitannines in de darmen. Deze polyfenolen worden door de darmbacteriën omgezet in urolithine A. Door urolithine A dalen de ontstekingswaarden in het bloed. Vooral mensen met overgewicht lijken baat te hebben bij het eten van walnoten. Bij hen werden de grootste verbeteringen gezien in de ontstekingswaarden.
Mogelijk verlaging risico op darmkanker
Ook ontdekten de onderzoekers dat bepaalde eiwitten die vaak voorkomen bij darmkanker, minder aanwezig zijn bij mensen die veel urolithine A aanmaakten. Dit zou mogelijk kunnen duiden op een verlaging van het risico op darmkanker.
Het onderzoek is gepubliceerd in Cancer Prevention Research.
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|