Meer fruit en minder bewerkt vlees vermindert ziekterisico

11 april 2025

Nederland kan in 2050 circa 20% minder nieuwe gevallen van zowel diabetes, coronaire hartziekten als beroertes tellen, als alle Nederlanders vanaf nu dagelijks 2 stuks fruit eten en bewerkt vlees zoals worst en hamburgers laten staan.

 

Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research. De onderzoekers publiceerden hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift eClinicalMedicine.

De wetenschappers keken naar het effect van de losse voedingsadviezen van de Gezondheidsraad. De grootste gezondheidswinst blijkt in 2 aanpassingen te zitten: meer fruit eten en bewerkt vlees schrappen. Volgens het RIVM eten Nederlanders gemiddeld slechts de helft van de aanbevolen hoeveelheid fruit en bijna 40 g bewerkt vlees per dag.

Als mensen afzien van bewerkt vlees laten staan, dan kunnen 22% van de nieuwe diabetes type 2 gevallen en 21% van de gevallen van coronaire hartziekten worden voorkomen in 2050. Eet iedereen dagelijks 2 stuks fruit, dan daalt het aantal beroertes in met ruim 18%.

Om de hypothetische prognose van de volksgezondheid in 2050 te maken, gebruikten de onderzoekers data van eerdere studies. De voedselconsumptiepeiling van het RIVM toonde aan wat Nederland gemiddeld eet en drinkt. Gecombineerd met de huidige consumptie berekenden de onderzoekers hoeveel ziektegevallen in Nederland in theorie zijn te voorkomen als de voedingsrichtlijnen wel worden opgevolgd.

Het loont volgens de onderzoekers om Nederlanders nog meer te stimuleren om volgens de voedingsrichtlijnen te eten en daarmee in te zetten op preventie. Het verlaagt ook de druk op de zorg en bespaart daarmee medische kosten.

De wetenschappers onderzochten ook de effecten van andere voedingsgroepen in de Richtlijnen Goede Voeding. In mindere mate zagen ze ook dat voldoende noten en zaden eten het risico op coronaire hartziekten en diabetes verlaagt en meer volkorenproducten nuttigen 10% van de beroertes kan voorkomen. Bewerkt vlees uit het dieet schrappen zorgt bovendien voor bijna 10% afname van darmkanker en beroertes.

Bron: Wageningen Universiteit & Research

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.