Consumptie groente en fruit daalt in Nederland

17 januari 2025

De consumptie van groente en fruit in Nederland daalde met 3% in 2024, verdeeld over 2% minder groente en 4% minder fruit. Dit terwijl juist de inname van groente en fruit door de voedingsvoorlichting wordt gestimuleerd.

 

Daling consumptie groente en fruit

De consumptie van groente en fruit in Nederland daalde met 3% in 2024, verdeeld over 2% minder groente en 4% minder fruit. Nederlanders aten minder buiten de deur en compenseerden dit niet door thuis meer groente en fruit te eten. Zowel thuisgebruik als consumptie in horeca en catering lag lager dan in 2023.

Hiermee blijft de Nederlandse consumptie ver achter bij de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van het Voedingscentrum: 250 g groente en 200 g fruit. De gemiddelde Nederlander zit op slechts 60% van deze norm.

 

Prijsontwikkeling onder inflatieniveau

Groente en fruit waren in 2024 gemiddeld slechts beperkt duurder dan een jaar eerder. Volgens cijfers van het CBS stegen de prijzen van verse groente met 1,3% en van vers fruit met 2,7%. Beide lagen daarmee ruim onder de gemiddelde prijsinflatie van 3,3% voor goederen en diensten in Nederland.

 

Deze cijfers blijken uit een publicatie van het Groenten Fruit Huis.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.