Calcium in melkproducten verlaagt risico op darmkanker

14 januari 2025

Dit blijkt uit een grote Engelse studie waarin 542.778 vrouwen gedurende 17 jaar zijn gevolgd. Vooral calcium in melkproducten draagt bij aan de verlaging van het risico op darmkanker.

 

Darmkanker is wereldwijd de 3e meest voorkomende kankersoort.

In het Engelse onderzoek zijn 542.778 vrouwen (gemiddelde leeftijd 60 jaar) gedurende 16,6 jaar gevolgd. Van deze groep ontwikkelde 12.251 vrouwen darmkanker.

Er werden 97 voedingsfactoren onderzocht.

De sterkste associaties werden gevonden voor calcium en alcohol. Een hogere calciuminname (uit melkproducten) verlaagt het risico op darmkanker (-17% per 300 mg calcium/dag) terwijl alcohol het risico op darmkanker verhoogt (+15% per 20 g alcohol/dag).

Ook andere melkgerelateerde voedingsfactoren zijn gerelateerd aan een lagere risico op darmkanker zoals melk, yoghurt, riboflavine, magnesium, fosfor en kalium.

De onderzoekers concluderen dat melkproducten beschermen tegen darmkanker. Vooral calcium in melkproducten draagt bij aan de verlaging van dit risico.

Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Communications.

 

 

Meer informatie over de rol van calcium in de preventie en behandeling van darmkanker, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.