Botontkalking in de overgang

20 oktober 2023

Bij vrouwen in de overgang gaat de afname van botmassa plotseling hard. Voedings- en leefstijladviezen zijn belangrijk in de preventie van osteoporose.

 

Het is vandaag (20 oktober) Wereld Osteoporose dag. In het artikel Arts over botontkalking: 'Mensen denken onterecht dat broze botten horen bij het ouder worden' in het AD vraagt internist-endocrinoloog Joop van den Bergh (als internist-endocrinoloog verbonden aan VieCuri Medisch Centrum in Venlo en Maastricht UMC) aandacht gevraagd voor osteoporose waar vooral vrouwen mee te maken krijgen.

Tussen de 20 en 30 jaar piekt de botmassa en daarna verliezen we elk jaar een beetje bot doordat er meer wordt afgebroken dan aangemaakt. Botontkalking komt bij vrouwen 2x zo vaak voor als bij mannen. 'Tijdens de overgang neemt de aanmaak van het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen af en daardoor wordt meer bot afgebroken. Bij vrouwen in de overgang gaat het plotseling hard met de afname van de botmassa.'

Door tijdig voedings- en leefstijladviezen te nemen (zoals een gezonde voeding met onder andere de inname van voldoende vitamine D en calcium en voldoende lichaamsbeweging) kunnen vrouwen zorgen dat hun piekbotmassa op de leeftijd van 20-30 jaar zo hoog mogelijk is en de afbraak daarna en tijdens de overgang zo langzaam mogelijk verloopt.

Meer aandacht voor gezonde botten bij kinderen, adolescenten en jongvolwassenen zijn belangrijk voor de opbouw van piekbotmassa.

Voor voedings- en leefstijladviezen in de overgang en de afremming van botverlies en de preventie van osteoporose, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.