Wat houdt Nederlanders tegen om gezond te eten?

20 september 2023

Ruim 1 op de 3 volwassen Nederlanders wil gezonder eten. Het CBS onderzocht de beweegredenen waarom dit niet lukt.

 

Ruim 1 op de 3 volwassenen wil gezonder eten

Uit het onderzoek (On)gezonde leefstijl 2022: opvattingen, motieven en gedragingen van het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) blijkt dat 36% van de Nederlandse volwassenen in 2022 graag gezonder zou willen eten.

Naast degenen die aangaven graag gezonder te willen eten, liet 58% van de volwassenen weten dat ze dit niet nodig vinden, omdat zij naar eigen zeggen al gezond genoeg eten. 5% houdt zich er niet mee bezig en 1% vindt gezonde voeding niet belangrijk.

 

Minder kans op gezondheidsproblemen of ziekten

De meeste mensen die graag gezonder willen eten, willen dit om de kans op gezondheidsproblemen of ziekten kleiner te maken. Ruim de helft van hen zegt dit (53%). Ook lichamelijk fitter voelen wordt vaak als reden genoemd (28%). Afvallen, een mooier uiterlijk, of niet zwaarder worden is voor 10% reden om gezonder te willen eten.

 

Wat houdt mensen tegen om gezonder te eten?

Van de mensen die gezonder wil eten, zegt 46% dat ze zich af en toe door anderen laten overhalen om iets ongezonds te eten en 39% vindt het moeilijk om ongezond eten te laten staan. Een kleiner deel (17%) zegt te weinig geld te hebben om gezonde producten te kopen.

Mensen die gezonder willen eten, vinden het vooral moeilijk om 'nee' te zeggen als zij met anderen zijn die ongezonde dingen eten (52%). Ongezond eten laten staan bij stress vindt 46% moeilijk en 43% vindt het lastig als er ongezond eten in huis is. Haast hebben of alleen thuis zijn worden elk door ongeveer een derde genoemd.

Van de mensen met obesitas zegt 54% dat zij gezonder willen eten. Zij vinden het vooral lastig om 'nee' te zeggen tegen ongezond eten in tijden van stress. Ook op momenten dat zij alleen thuis zijn, vinden mensen met obesitas het vaker moeilijk om ongezond eten te laten staan.

Bron: CBS

 

 

Bekijk de adviezen in de preventie en behandeling van obesitas, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.