Hoogopgeleiden en mensen met obesitas eten ongezonder tijdens lockdown

4 november 2020

Dit blijkt uit onderzoek van de vakgroep Consumptie en Gezonde levensstijl van de Wageningen Universiteit.

 

De meeste Nederlanders zijn niet anders gaan eten tijdens de eerste Covid-19-lockdown, zo bleek uit eerder onderzoek van het Voedingscentrum, zie Invloed coronamaatregelen op eetgedrag.

Er zijn nu verdiepende analyses uitgevoerd op het onderzoek van het Voedingscentrum onder 1.030 personen die vanaf april dit jaar 5 weken in de lockdown leefden over hun eetpatronen en hun voedselaankopen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift Appetite.

 

Obesitas en gezond eten

Uit de verdiepende analyses blijkt dat er sociaal-demografische patronen zichtbaar zijn onder degenen die wél hun eetgedrag veranderden. Mensen met overgewicht en obesitas gaven vaker aan meer moeite te hebben om gezonde voedselkeuzes te maken. Ze gaven bijvoorbeeld aan meer chips en snacks te eten en meer frisdrank te drinken. Ook in andere landen is dit patroon zichtbaar. Een mogelijke verklaring hiervoor is ervaren stress die ontstaat door de pandemie.

 

Hoogopgeleiden en thuiswerken

Hoogopgeleiden gaven ook wat vaker aan dat ze ongezonder zijn gaan eten en meer snoep en alcoholische dranken kochten tijdens de lockdown dan lager opgeleiden. De onderzoekers veronderstellen dat dit komt doordat de dagelijkse routines van hoger opgeleiden vaker veranderde. Tijdens de lockdown moest 56% van de hoger opgeleiden thuiswerken terwijl dit voor 14% van de lager opgeleiden het geval was.

 

Online bestellen

Van de mensen die al voor de lockdown eten bestelden, gaf een kleine 30% aan dit tijdens de lockdown vaker te zijn gaan doen. Hoogopgeleiden en jongeren liepen hierin voorop. Ook was zichtbaar dat lokale restaurants werden gesteund doordat hier online besteld werd.

 

Redenen voor gezonder of ongezonder eetgedrag

Van de mensen die aangaven gezonder te gaan eten tijdens de lockdown, gaf 30% aan dit te doen om hun weerstand een boost te geven. Als reden voor gezonder eetgedrag gaven mensen aan dat de lockdown betekende dat ze minder verleidingen hadden op het werk zoals verjaardagstaarten of snacks. En doordat ze niet uit eten konden met bijbehorende verleidingen. Meer thuis zijn betekent ook meer tijd om een gezonde maaltijd te bereiden.

Redenen die juist ongezonder deden eten waren de ongezonde verleidingen thuis en de tijd die mensen nu hadden voor uitgebreid koken of bakken. Het gevaar van verveling, meer vrije tijd, meer stress en minder sociale controle speelde ook een rol.

Bron: Wageningen Universiteit

 

 

Meer informatie over voedingsadviezen in de preventie en behandeling van Obesitas zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.