Deze week is het Gezondheidsraadrapport Preventie en vroege behandeling van eetstoornissen verschenen. Wat is de rol van de diëtist?
Op 28 juni 2022 is het rapport Preventie en vroege behandeling van eetstoornissen door de Gezondheidsraad uitgebracht.
Eetstoornissen, zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis en de vermijdende of restrictieve voedselinnamestoornis ARFID, zijn ernstige psychiatrische aandoeningen die ook vaak ernstig lichamelijke gevolgen hebben. Gemiddeld duurt het 4 jaar voor iemand passende hulp krijgt.
De Gezondheidsraad adviseert de preventie vooral te richten op het vergroten van de mentale weerbaarheid van jongeren, onder andere door hun zelfvertrouwen te verbeteren en hen te leren verantwoord en kritisch om te gaan met (sociale) media. Van belang is dat jongeren zelf eerder beseffen dat ze ziek zijn en dat hun omgeving het sneller opmerkt. Een goed screeningsinstrument is nodig voor de vroege herkenning, aldus de Gezondheidsraad.
Verder valt winst te behalen met een laagdrempelig behandelaanbod, dat meteen kan starten. Dat voorkomt dat klachten erger worden en helpt de wachttijd voor specialistische behandeling te overbruggen of een dergelijke behandeling zelfs overbodig te maken.
Bron: Gezondheidsraad
Opvallend in het rapport is dat de diëtist slechts 1x wordt genoemd:
'Onderzoekers suggereren dat bepaalde categorieën (top)sporters, de zogenoemde risicogroepen zoals wielrennen en ballet, een multidisciplinair team (arts, diëtist en psycholoog) nodig hebben om de ontwikkeling van verstoord eetgedrag en een eetstoornis te voorkomen.'
Diëtisten kunnen echter een belangrijke rol spelen in de preventie en de vroege behandeling van verstoord eetgedrag en eetstoornissen (niet alleen bij sporters, maar ook andere doelgroepen).
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|