De tanden in ARFID

4 april 2019

Prof.dr. Sandra Mulkens is benoemd tot Bijzonder Hoogleraar Voedings- en eetstoornissen en op 12 april houdt zij haar inauguratie over ARFID.

 

Sandra Mulkens is bijzonder hoogleraar aan de Universiteit Maastricht. De leerstoel is ingesteld door SeysCentra waarmee Sandra al langere tijd samenwerkt. SeysCentra is een 'last resort' voor kinderen en jongeren met eetproblemen.

Sandra kreeg als opdracht het onderzoek naar ARFID uit te breiden.

ARFID is de afkorting van Avoidant Restrictive Food Intake Disorder. Deze eetstoornis is sinds 2013 opgenomen in de 5e editie van DSM (Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders).

ARFID komt meestal voor bij kinderen maar ook jongeren en volwassenen kunnen lijden aan deze stoornis. Personen die lijden aan ARFID vermijden bepaalde smaken, kleuren en texturen van voedsel en zij doen dit vanuit een niet-rationele angst. Men spreekt van ARFID als het gedrag leidt tot gewichtsverlies, groeistoornissen en ernstige tekorten aan voedingsstoffen. In tegenstelling tot anorexia, zijn jongeren die lijden aan ARFID niet bekommerd om hun lichaamsgewicht. Ze hebben geen angst om te dik te worden en ze hebben geen laag zelfbeeld.

 

Op 12 april 2019 houdt Prof.dr. Sandra Mulkens haar inaugurele rede De tanden in ARFID; van ondergeschoven kindje naar volwassen eetprobleem aan de Universiteit Maastricht.

Voorafgaand aan de inauguratie vindt het symposium Not AFRAID of ARFID! plaats.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.