Neurologische symptomen bij hypomagnesiŽmie

13 december 2021

Bij een patiŽnt met neurologische symptomen die een protonpompremmer (maagzuurremmer) gebruikt, dient de magnesiumstatus bepaald te worden.

 

Als een patiŽnt zich presenteert met onbegrepen neurologische symptomen of een encefalopathie (al dan niet met klachten) ťn als deze patiŽnt tevens een protonpompremmer gebruikt, heeft een magnesiumbepaling absoluut meerwaarde.

Dit blijkt uit de gepresenteerde casuÔstiek in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Een 82-jarige vrouw, kwam naar de SEH vanwege misselijkheid, braken en draaiduizeligheid. Er werd dehydratie vastgesteld en mevrouw werd via een infuus gerehydreerd.

Een dag later ontwikkelde de vrouw neurologische symptomen (een downbeat nystagmus, koorts en een wisselend bewustzijn, motorische onrust en een encefalopathisch beeld).

Verder onderzoek werd ingesteld en vanwege hypokaliŽmie en hypocalciŽmie, werd in een later stadium ook magnesium bepaald. Het magnesiumgehalte bleek onmeetbaar laag te zijn: < 0,12 mmol (referentiewaarde 0,70-1,05).

Na het staken van de pantoprazol (protonpompremmer) en intraveneuze magnesiumsuppletie onder hartritmebewaking verdwenen de koorts, misselijkheid en malaise. Na 2 dagen was de patiŽnt volledig hersteld.

 

Lees meer over de verschijnselen van hypomagnesiŽmie en de oorzaken van een lage magnesiumstatus en in het bijzonder de invloed van protonpompremmers op de magnesiumstatus, zie:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.