Vitamine- en mineralentekorten bij langdurig gebruik van protonpompremmers

28 augustus 2015

Het bijwerkingencentrum Lareb beschrijft vitamine- en mineralentekorten bij een langdurig gebruik van protonpompremmers.

 

Protonpompremmers behoren tot de meest voorgeschreven geneesmiddelen in Nederland. De bijwerkingen van protonpompremmers zijn vaak mild. Het meest komen voor: hoofdpijn en gastro-intestinale klachten zoals buikpijn, diarree, misselijkheid en braken.

Bij langdurig gebruik komen regelmatig nieuwe mogelijke bijwerkingen aan het licht, zoals een verhoogd fractuurrisico, gastro-intestinale infecties en vitamine- en mineralendeficiŽnties.

Bijwerkingencentrum Lareb ontving tot nu toe 80 meldingen van hypomagnesiŽmie (te lage magnesiumspiegel), 8 meldingen van vitamine-B12-deficiŽntie en 2 meldingen van ijzergebreksanemie. Noemenswaardig zijn hypomagnesiŽmie-meldingen, die vaak reden zijn voor ziekenhuisopname.

Hierbij moet worden opgemerkt dat de klachten van een vitamine- en/of mineralendeficiŽntie in de regel sluipend optreden, wat het lastig maakt ze als bijwerking te herkennen.

Bron: Lareb

 

Meer informatie over protonpompremmers en de status van vitamine B12, magnesium en ijzer, zie:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.