Hogere vitamine-B12-status voorspelt hoger sterfterisico

21 januari 2020

Onderzoekers van het UMCG waarschuwen voor de gezondheidsrisico’s van een te hoge vitamine-B12-spiegel.

 

Uit het Nederlandse PREVEND onderzoek (n= 5.571) blijkt dat mensen met een hogere vitamine-B12-waarde in het bloed een hoger risico hebben om te overlijden.

Hoewel er geen causaal verband is gevonden en het onderzoek niets zegt over de mechanismen die aan het gevonden verband ten grondslag liggen, zijn de uitkomsten volgens de onderzoekers in ieder geval reden om aan te nemen dat een mens wel degelijk teveel vitamine B12 kan hebben en dat een te hoge vitamine-B12-spiegel gezondheidsrisico’s met zich meebrengt.

In tegenstelling tot de gevolgen van hoge doses vitamine B12 is er naar een tekort aan vitamine B12 en de impact hiervan op de gezondheid wél veel bekend. Een langdurig tekort aan vitamine B12 kan allerhande klachten geven zoals neurologische klachten zoals tintelingen, coördinatieproblemen en pijn, psychische klachten zoals neerslachtigheid, concentratieverlies en vergeetachtigheid, maar ook bloedarmoede en tandvleesproblemen.

De onderzoekers van het UMCG waarschuwen mensen die supplementen slikken of injecties krijgen om een vitamine-B12-tekort te voorkomen. Veel mensen denken dat er geen gevaar schuilt in overdosering van B12 en gaan uit van 'hoe meer, hoe beter'. Websites over vitamines en ook de Gezondheidsraad en het Voedingscentrum geven aan dat de kans op nadelige gevolgen van te veel vitamine B12 erg klein zijn. De gedachte 'baat het niet dan schaadt het niet', is met de uitkomsten van dit onderzoek echter niet langer houdbaar, stellen de onderzoekers.

Bron: UMCG

 

 

Lees meer over de oorzaken van verhoogde vitamine-B12-waarden in het e-book Alles over Vitamine B12.

 

Meer informatie over het bepalen van de vitamine-B12-status, zie e-book Labbepalingen Voedingsstatusdiagnostiek.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

27 januari 2020 09:50 Manon Verheul
 Vitamine-B12-status
Beste Astrid, bedankt voor jouw aanvullingen. Er is discussie over het persbericht van het UMCG. Belangrijk is wel dat er meer aandacht komt voor een te hoge vitamine-B12-status. Lees meer over de oorzaken van een verhoogde vitamine-B12-status in het e-book Alles over Vitamine B12
25 januari 2020 18:52 Astrid Beenhakker
 Commentaar van MeerOverMedisch
Commentaar "Vitamine B12, ijsjes & verdrinkingsgevallen", van René Steenhorst, medisch journalist & columnist.
https://www.meerovermedisch.nl/column/commentaar-vitamine-b12-ijsjes-en-verdrinkingsgevallen/
25 januari 2020 06:59 Astrid Beenhakker
 UMCG: Blijf B12 gebruiken bij tekort
Https://www.umcg.nl/NL/UMCG/Nieuws/Persberichten/Paginas/Blijf-vitamine-B12-gebruiken-bij-medisch-tekort.aspx

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.