Lager risico op hartfalen door gezonde voeding

22 januari 2020

Een gezonde voeding verlaagt het risico op hartfalen bij personen van middelbare leeftijd met 27%, blijkt uit het EPIC-NL cohort waarin personen 15 jaar werden gevolgd.

 

Sinds 1993-1997 zijn 37.468 personen gedurende gemiddeld 15,2 jaar gevolgd in het Nederlandse EPIC-NL cohort (gemiddelde leeftijd 20-70 jaar).

Aan het begin van de studie had niemand hartfalen. Daarna ontwikkelde 674 personen hartfalen.

Er werd onderzocht in hoeverre de voeding van de proefpersonen voldeed aan de voedingsaanbevelingen in Nederland (Gezondheidsraad 2015). Hiervoor is de DHD15-index (Dutch Healthy Diet 2015) gebruikt waarbij gekeken werd naar de inname van groente, fruit, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten, melkproducten, vis, thee, vloeibare vetten, vaste vetten, rood vlees, bewerkt vlees, gezoete dranken, alcohol en natrium.

De groep in het kwartiel dat het meest voldeed aan de voedingsaanbevelingen had een 27% lager risico op hartfalen in vergelijking met de groep die het minst voldeed aan de voedingsaanbevelingen.

Het onderzoek is gepubliceerd in de European Journal of Nutrition.

 

 

Voor meer informatie over de rol van de verschillende voedingsstoffen in de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten en hartfalen, zie ZiektebeeldenIndex onder 'hartfalen' en 'hart- en vaatziekten'.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.