Flash Glucose Monitoring opgenomen in basispakket

12 december 2019

FGM (Flash Glucose Monitoring) is per 10 december opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering voor diabetespatiŽnten met een intensief insulineschema.

 

Flash glucose monitoring (FGM), een hulpmiddel voor mensen met diabetes, komt in het basispakket voor mensen met diabetes type 1 en 2 met een intensief insulineschema, die nu tenminste 4 keer per dag vingerprikken. Dit stelt Zorginstituut Nederland in het Standpunt Flash Glucose Monitoring (FGM) bij personen met diabetes mellitus met een intensief insulineschema. Het standpunt van het Zorginstituut gaat in per 10 december 2019. Vanaf dan is FGM onder voorwaarden verzekerde zorg voor de 2 omschreven patiŽntengroepen.

In totaal gaat het naar schatting om tussen de 75.000 en 115.000 mensen met diabetes type 1 of 2 en een intensief insulineschema ('basaal-bolus') voor wie deze vorm van sensortechnologie om glucosewaarden te meten, nu via het basispakket beschikbaar komt. Dit betekent dat zij niet langer minstens 4 keer per dag moeten vingerprikken.

 

Opstellen van kwaliteitscriteria

Het Zorginstituut stelt in zijn standpunt als voorwaarde dat er kwaliteitscriteria worden opgesteld op basis waarvan zorgverleners FGM als hulpmiddel kunnen voorschrijven. Het gebruik van de sensortechnologie wordt bijvoorbeeld gekoppeld aan concrete behandeldoelen en evaluatiemomenten. Verder moet iemand zich laten trainen in het juiste gebruik van FGM en in staat zijn de data goed te interpreteren en daarnaar te handelen. Beroepsgroepen, patiŽntenverenigingen en zorgverzekeraars gaan de kwaliteitseisen de komende tijd verder uitwerken tot uniforme criteria. Tot die tijd is het aan zorgaanbieders en patiŽnten om de kwaliteitseisen (behandeldoel, zelfmanagement, training en evaluatie) samen in te vullen.

 

Meerwaarde FGM voldoende bewezen

Met de intrede van sensortechnologie is het mogelijk geworden om behalve momentopnames, ook trends in schommelingen in glucosewaarden scherp in kaart te krijgen. Dit biedt patiŽnten en hun behandelaren een meer volledig inzicht in het verloop van hun dagelijkse glucosewaarden. Het Zorginstituut acht voldoende bewezen dat het risico op hypoglykemieŽn (hypo's) en hyperglykemieŽn (hypers) hierdoor wordt verkleind. Daarmee vermindert ook het risico op langetermijn complicaties.

Begin deze week publiceerde het BMJ Open Diabetes Research & Care een studie, uitgevoerd onder leiding van Prof.dr. Henk Bilo van het Isala ziekenhuis. Deze studie laat zien dat na een jaar FGM gebruik de ziektelast van diabetes aanzienlijk vermindert en de kwaliteit van leven wordt vergroot. Gebruikers gaven aan minder hypoglykemieŽn te hebben gehad en 95% gaf aan beter inzicht te hebben in de glucoseschommelingen. Bovendien laat de studie zien dat het ziekteverzuim en diabetes gerelateerde ziekenhuisopnamen met aanzienlijk afnemen.

Bron: Zorginstituut Nederland (ZIN)

 

 

Bekijk de voedingsadviezen voor patiŽnten met diabetes type 2, in het e-book Diabetes type 2.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.