Hypo pleister herkent tijdig een hypo

28 december 2016

Hypo pleister van Radboudumc is als winnaar van Het Beste Diabetesidee naar voren gekomen.

 

Hypo's herkennen via een 'waarschuwingspleister' die veranderingen in de hartslag meet. Dit idee van het Radboudumc in Nijmegen is als winnaar uit de bus gekomen voor het beste idee om het leven van diabetespatiŽnten makkelijker te maken. Dit maakte het Diabetesfonds deze maand bekend. De onderzoekers ontvangen 50.000 euro om de 'hypo pleister' verder uit te werken.

30% van de patiŽnten met diabetes type 1 voelt niet tijdig een hypo (een te laag bloedglucosegehalte) aankomen. Door een hypo kan een patiŽnt het bewustzijn verliezen.

De hypo pleister verzamelt heel nauwkeurig de hartslaginformatie en met name de hartslagvariabiliteit. Een kleine daling in de bloedglucosespiegel veroorzaakt al een verandering in de hartslag. Om deze reden is de hartslagvariabiliteit een goede maat om tijdig een hypo te signaleren. Als de hartslag te veel varieert, krijgt de patiŽnt een hypo alert op zijn/haar smartphone. Zo kan de patiŽnt tijdig signalen van een mogelijke hypo ontdekken en tijdig behandelen.

 

Bron: Radboudumc

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.