Loodinname via kraanwater

6 november 2019

Honderdduizenden mensen krijgen te veel lood binnen via het kraanwater, zo blijkt uit een rapport van de Gezondheidsraad.

 

100.000 200.000 woningen in Nederland zijn uitgevoerd met schadelijke loden leidingen, zo blijkt uit een nieuw Gezondheidsraadadvies Loodinname via kraanwater dat vandaag is verschenen.

Het lood in het water is niet levensbedreigend, maar we hebben het wel over vervelende gevolgen. Bij jonge kinderen heeft het effect op hun hersenen en bij iedereen op de bloeddruk en de nierfunctie. Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten en chronische nierproblemen.

Lood kan bij jonge kinderen leiden tot een lagere intelligentie: dit kan 2-5 IQ-punten kosten. Vooral babys zijn extra kwetsbaar omdat hun darmen lood makkelijker opneemt en hersenen sterk in ontwikkeling zijn.

Volgens de Gezondheidsraad is dit reden tot alertheid en voorzichtigheid en is er actie nodig. Loden leidingen moeten worden verwijderd. Lukt dit niet, dan kunnen zwangeren voortaan beter bronwater uit flessen drinken, adviseert de raad. Dat geldt ook voor zuigelingen die de fles krijgen en jonge kinderen tot 7 jaar.

De Gezondheidsraad waarschuwt ook voor huizen met spiksplinternieuwe leidingen. In nieuwbouwhuizen kunnen concentraties tijdelijk ook te hoog zijn. De koppelstukken van nieuwe leidingen kunnen in het begin ook lood afgeven, waarschijnlijk enkele maanden. In het merendeel van de huizen is dat het geval.

Loodinname via kraanwater

Vergroting

 

Volgens de Europese en Nederlandse drinkwaternorm mag er maximaal 10 g/l in het water zitten. In woningen met loden leidingen of in nieuwbouwhuizen of huizen met nieuwe leidingen zijn die concentraties met 35 g/l meer dan 3x zo hoog. De raadt pleit ervoor om de limiet te verlagen naar 5 g/l. Naar schatting enkele tienduizenden jonge kinderen en enkele duizenden zwangeren worden zo blootgesteld aan ongewenst hoge loodgehaltes, licht de Gezondheidsraad toe.

Bron: Gezondheidsraad

 

 

De schadelijkheid van lood hangt verder af van de voedingsstatus van een persoon. Zo is voldoende thiamine (vitamine B1), vitamine C, calcium, magnesium, ijzer en zink van belang om te beschermen tegen de schadelijke effecten van lood.

Meer informatie hierover, zie:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.