7.500 stappen genoeg voor oudere vrouwen

5 november 2019

Voor vrouwen boven de 70 jaar lijkt 7.500 stappen per dag voldoende voor het behalen van gezondheidswinst.

 

Omdat stappen voor iedereen begrijpelijk zijn en bovendien vrij eenvoudig zijn te meten, kunnen ze goed als gezondheidsadvies worden ingezet.

Doorgaans wordt 10.000 stappen als dagelijkse streefwaarde voorgeprogrammeerd in het meetapparaat van wearables of smartphones. Deze grens wordt vaak gezien als streefwaarde voor een gezond leven.

Uit Amerikaans onderzoek onder 16.741 vrouwen uit de Women’s Health Study (WHS) gedurende een gemiddelde follow-up periode van 4,3 jaar blijkt dat de deelneemsters (gemiddeld 72 jaar oud) gemiddeld 5.499 stappen per dag zetten.

Het risico op overlijden was lager naarmate de deelneemsters meer stappen zetten.

Het verband tussen het aantal stappen en de mortaliteit vlakte echter af rond de 7.500 stappen per dag; daarboven was er nauwelijks meerwaarde van extra stappen voor verdere overlijdensrisicoreductie. Een hogere stapsnelheid verlaagde de mortaliteit niet.

Meer stappen zetten per dag, ongeacht de stapsnelheid, lijkt een gunstig effect te hebben op de mortaliteit. Bij oudere vrouwen lijkt het veelgenoemde streven van 10.000 mogelijk wel wat te hoog; de uitkomsten zijn net zo gunstig bij 7.500 stappen per dag.

 

Kanttekeningen:

De onderzoekers kunnen uit deze studie niet concluderen of er sprake is van oorzaak of gevolg. Of het zetten van meer stappen de kans op overlijden verkleint, of dat gezondere mensen meer stappen zetten, kan dus niet worden vastgesteld. Wel hadden de onderzoekers alleen vrouwen geďncludeerd die een 'uitstekende' of 'goede' gezondheid hadden om zoveel mogelijk uit te sluiten dat de slechte gezondheid bij de start al van invloed was.

Ook moet de kanttekening worden geplaatst dat de groep vrouwen in de WHS vooral blank zijn, een hogere socio-economische status hebben en actiever zijn dan de gemiddelde Amerikaanse vrouw (vrouwen > 60 jaar zouden gemiddeld 4.027 stappen per dag zetten).

Bronnen: JAMA / NTvG

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.