Blijvend gewichtsverlies door zelfmonitoring

22 januari 2019

Zelfmonitoring is het bijhouden van je gedrag en/of het bijhouden van de resultaten van je gedrag in bijvoorbeeld een dagboek of een app.

 

Zelfmonitoring heeft een motiverend effect. Vrijwel iedereen wil na een eerste meting beter scoren. We willen progressie ervaren.

Waarom gedrag en resultaten van gedrag? Bij alle veranderingen moet je vanaf het begin investeren met je gedrag, terwijl de resultaten pas later komen.

En onderzoekers vermoeden dat een app op je smartphone beter werkt dan het bijhouden van je gedrag op papier. Dat geldt vooral wanneer je een app gebruikt die een vorm van feedback geeft. Voorbeeld: als je je gestelde doelen niet haalt, kleuren de scores op je scherm rood in plaats van groen.

De waarde van zelfmonitoring wordt onderbouwd door studies naar de waarde van biofeedback. Met biofeedback kunnen mensen eigen lichaamssignalen leren herkennen en bewust controleren. Mensen krijgen inzicht in de effecten van hun gedrag (eten, drinken, bewegen, roken, alcoholgebruik, stress) op hun lichaam en krijgen daarmee een intensieve prikkel om gedrag te veranderen.

Bij zelfmonitoring houdt de patiŽnt zelf gedrag in de gaten zoals de mate van beweging (stappenteller) of de inname van voeding (via een app zoals bijvoorbeeld De Eetmeter-app).

Ook de doelen en resultaten van gedragsverandering kunnen zelf worden gemonitord zoals gewichtsverlies, vetpercentage, spiermassa, daling van bloeddruk, cholesterolgehalte en/of glucosewaarden.

Door het zelfmonitoren wordt de eigeneffectiviteit en de eigenwaarde verhoogd.

Het is belangrijk dat het zelfmonitoren wordt aangeleerd en dat haalbare doelen worden opgesteld. Een diŽtist kan hierbij behulpzaam zijn.

 

Meer informatie over de preventie en behandeling van obesitas, zie e-book Obesitas.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.