Keer Diabetes2 Om: voedings- en leefstijlaanpassingen zijn effectief

20 mei 2019

Eerste publicatie in BMJNPH over de effectiviteit van voedings- en leefstijlaanpassingen om type-2-diabetes om te keren.

 

De eerste peer-reviewed wetenschappelijke publicatie over Keer Diabetes2 Om is verschenen in de British Medical Journal Nutrition, Prevention and Health (BMJNPH).

Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut uit Bunnik hebben het pilotprogramma 'Keer Diabetes2 Om' (2015-2016) geŽvalueerd waarin patiŽnten met diabetes type 2 gedurende een half jaar intensief werden begeleid op het gebied van voeding en leefstijl.

Een belangrijke mijlpaal, waardoor er steeds meer bewijs is dat diabetes type 2 om te keren is. De onderzoeksresultaten gaan over de pilot-periode 2015-2016 en inmiddels loopt er een groter (n=1.900) wetenschappelijk onderzoek over de periode 2017-2019.

Uit een pilotstudie blijkt dat het effectief is om voedingsadviezen (met verse en onbewerkte voedingsmiddelen en kooklessen) en leefstijladviezen (stress management en beweegadviezen) te geven en hiermee te proberen om de diabetes om te keren.

In deze pilotstudie kregen de patiŽnten (n=72) begeleiding van een team met een diŽtist, een persoonlijk coach en een verpleegkundige die nauw samenwerkten met de huisarts.

Resultaten:

  • Bij aanvang van het onderzoek gebruikte 90% bloedglucoseverlagende medicatie. Na een half jaar had 49% de hoeveelheid bloedglucoseverlagende medicatie verminderd en 13% was geheel gestopt.
  • Ook was er een daling in de HbA1c-waarde: 64% van de deelnemers had aan het begin van het onderzoek een waarde boven de streefwaarde van 53 mmol/mol terwijl dat percentage na een half jaar significant was gedaald naar 40%.
  • Na 6 maanden voelden de deelnemers zich minder moe, gaven zij aan zich beter te kunnen concentreren, waren ze meer gemotiveerd tot lichaamsbeweging en hadden ze ook minder slaapproblemen.
  • De deelnemers hadden na 6 maanden een lager lichaamsgewicht, een kleinere tailleomtrek en een lagere BMI.

Zorgverzekeraar VGZ heeft de gegevens van de deelnemers aan het programma Keer Diabetes2 Om vergeleken met een groep patiŽnten die een reguliere diabetesbehandeling kregen. Daaruit blijkt dat er een significante daling is van gedeclareerde medische kosten en deze uitkomsten zijn in lijn met de resultaten uit dit pilotonderzoek.

Bronnen: Keer Diabetes2 Om / Louis Bolk Instituut

 

Lees meer over de effecten van voedings- en leefstijladviezen om type-2-diabetes om te keren in het e-book Diabetes type 2.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.