Aanpassing streefwaarden LDL-cholesterol

17 mei 2019

In de NHG-standaard Cardiovasculair risicomanagement is de streefwaarde voor LDL-cholesterol verlaagd. Is een lagere streefwaarde voor LDL-cholesterol beter?

 

In de nieuwe NHG-standaard Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) 2019 is de streefwaarde voor het LDL-cholesterol bij patiŽnten ≤ 70 jaar met een doorgemaakte hart- en vaatziekte verlaagd naar < 1,8 mmol/l.

Voor patiŽnten ≤ 70 jaar zonder eerdere hart- en vaatziekten maar met een zeer hoog of hoog cardiovasculair risico en/of diabetes mellitus en/of chronische nierschade is de streefwaarde < 2,6 mmol/l.

Bij kwetsbare personen > 70 jaar zonder hart- en vaatziekten wordt een verlaging van het LDL-cholesterol niet aanbevolen.

 

In de vorige NHG-standaard CVRM 2012 was de streefwaarde voor LDL-cholesterol voor iedereen met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten < 2,5 mmol/l.

Op dit moment gebruiken al circa 2 miljoen mensen in Nederland een medicijn (vaak statines) om het cholesterolgehalte te verlagen.

Ook al wordt in de nieuwe NHG-standaard CVRM 2019 meer aandacht besteed aan voedings- en leefstijladviezen, toch is de verwachting dat door de verlaging van de streefwaarde voor LDL-cholesterol het statinegebruik zal toenemen. Gezien de bijwerkingen van statines en de vraagtekens bij de extra gezondheidswinst door een verdere verlaging van de streefwaarden, worden door verschillende personen vraagtekens gezet bij deze streefwaardeverlaging.

 

In de uitzending van Radar Extra van 13 mei 2019, Cholesterol: hoe lager hoe beter? werden deze argumenten behandeld.

 

Op 20 mei verschijnt deel 2 waarin de effecten van leefstijlveranderingen op de cholesterolwaarden worden behandeld.

Meer aandacht voor voedings- en leefstijladviezen lijkt een betere manier om de gezondheid van CVRM-patiŽnten verder te verbeteren.

 

Meer informatie over voedingsadviezen in de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten, zie ZiektebeeldenIndex onder 'hart- en vaatziekten'.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

31 mei 2019 09:10 Myriam Koop
 Verlaging LDL
Belachelijke maatregel, er sterven daardoor echt niet minder mensen aan hart en vaatziekten, dit is al gemeten. alleen de farmaceutische industrie wordt hier beter van. We hoeven niet achter Amerika aan te lopen, daar is de lobby van de farmaceutische industrie nog veel groter. Er wordt geen enkel onderzoek zonder steun van de farmaceuten gedaan. Stop de waanzin en overmedicalisering!!

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.