Te weinig aandacht voor voeding bij hart- en vaatziekten

25 november 2014

Uit het rapport van het Platform Vitale Vaten blijkt dat bij slechts 45% van de patiŽnten het voedingspatroon wordt besproken.

 

Onlangs is het rapport Vijf jaar cardiovasculair risicomanagement in Nederland: state of the art verschenen van het Platform Vitale Vaten.

Uit dit rapport blijkt dat bij de CVRM-ketenzorg (cardiovasculair risicomanagement) in 94% een diŽtist onderdeel uitmaakt van de zorggroep.

Toch wordt bij slechts 45% van de patiŽnten het voedingspatroon besproken. Dit terwijl voeding een essentiŽle rol speelt in de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten.

Verder is onduidelijk in deze 45%, door wie het voedingspatroon is besproken met de patiŽnt. Is dit de huisarts, POH (praktijkondersteuner) en/of diŽtist? En heeft de patiŽnt ook werkelijk een voedingsadvies gekregen?

Het is belangrijk dat huisartsen beter doorverwijzen naar diŽtisten en dat patiŽnten een gedegen voedingsadvies van een diŽtist krijgen. Ook vitamines en mineralen hebben een belangrijke invloed in de preventie en behandeling van hart- en vaatziekten, zie ZiektebeeldenIndex en de verschillende e-books over vitamines en e-books over mineralen.

 

Bron: Platform Vitale Vaten

 

Overige informatie

Bronnen
  • Platform Vitale Vaten (2014). Vijf jaar cardiovasculair risicomanagement in Nederland: the state of the art. Platform Vitale Vaten, onder auspiciŽn van de Nederlandse Hartstichting, Den Haag.

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.