Lagere grenswaarden voor de bloeddruk zijn wenselijk. Voedings- en leefstijladviezen kunnen bijdragen aan een lagere bloeddruk.
In de nieuwe Amerikaanse richtlijnen voor de behandeling van hypertensie wordt uitgegaan van lagere streefwaarden voor de bloeddruk (130/80 mmHg).
In de NHG-standaard cardiovasculair risicomanagement uit 2012 (die momenteel wordt herzien) wordt nog uitgegaan van 140/90 mmHg.
De Amerikaanse richtlijnen zijn aangepast omdat gerandomiseerde onderzoeken en meta-analyses laten zien dat een intensievere bloeddrukverlagende therapie leidt tot een lager risico op sterfte en hart- en vaatziekten.
In het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zijn hierover 3 artikelen verschenen omdat de prevalentie van hypertensie sterk toeneemt door deze lagere streefwaarden. Zo zou niet 32% maar 46% van de totale Amerikaanse bevolking behandeld moeten worden voor hypertensie en zou de medicalisering sterk toenemen.
In de behandeling wordt alleen gesproken over de medicamenteuze behandeling van hypertensie, terwijl voedings- en leefstijladviezen ook kunnen bijdragen aan een verlaging van de bloeddruk.
Het is daarom belangrijk dat voedings- en leefstijladviezen een belangrijkere rol gaan krijgen in de nieuwe NHG-standaard cardiovasculair risicomanagement omdat op dit gebied nog veel meer mogelijk is.
Voor meer informatie over de relatie tussen voeding en bloeddruk, zie:
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|