Nederlandse gids voor probiotica bij antibioticagebruik

22 augustus 2018

De gids geeft een overzicht van klinisch bewezen probiotica die samen met antibiotica kunnen worden gebruikt om zo antibiotica-geassocieerde diarree te voorkomen.

 

TNO en ARTIS-Micropia hebben een gids ontwikkeld die als handvat kan worden gebruikt voor het gebruik van probiotica bij een antibioticabehandeling. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift BMC Gastroenterology.

De gids richt zich vooral op antibiotica-gerelateerde diarree (AGD), één van de meest voorkomende bijwerkingen bij de inname van antibiotica. Antibiotica (met name breed-spectrum antibiotica) hebben een verstorend effect op het darmmicrobioom. Dit kan leiden tot diarree, maar ook tot een verminderde weerstand waardoor vervolgens weer sneller infecties optreden.

Probiotica beschermen de darmflora tegen de verstorende werking van een antibioticakuur en bevorderen het herstel. Omdat de weerstand meer intact blijft, wordt het risico op terugkerende infecties verkleind. Probiotica zijn daarmee een wapen in de belangrijke strijd tegen de problematiek van antibioticaresistentie.

In het onderzoek zijn 32 klinische studies meegenomen die een positief effect lieten zien bij de consumptie van probiotica tijdens een antibioticakuur. Vervolgens werden deze studies gelinkt aan een probioticaproduct (vaak in de vorm van een zuivelproduct of supplement), dat op de Nederlandse markt verkrijgbaar is. In de gids staat nu een lijst met 8 probioticaproducten. Per product wordt aangegeven hoeveel klinische studies de positieve effecten van het product ondersteunen.

Volgens de onderzoekers is er nog geen onderbouwd behandeladvies. Als vuistregel adviseren zij om probiotica 2 uur na antibiotica in te nemen gedurende de hele periode van de antibioticakuur en na de kuur nog 1 tot 2 weken door te gaan met probiotica.

Bronnen: TNO / Micropia

 

Lees meer over de invloed van antibiotica (en andere medicijnen) op het darmmicrobioom en de gezondheid, zie e-book Voeding en medicijnen.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.