Nederlands Instituut voor Leefstijlgeneeskunde

7 juni 2018

Om leefstijlgeneeskunde te bevorderen hebben LUMC en TNO het NILG opgericht.

 

Het zorgmodel uit de 19e eeuw voldoet niet meer constateert internist-endocrinoloog en hoogleraar diabetologie Hanno Pijl aan het LUMC, want ziekten zijn tegenwoordig te complex om met een pil of operatie te behandelen. 'Artsen in Nederland doen aan ziekenzorg, en niet aan gezondheidszorg.' De oplossing: leefstijlgeneeskunde. Dit moet geÔntegreerd worden in het huidige zorgmodel, dat volgens hem in stand wordt gehouden door artsen ('conservatief bolwerk') en de farmaceutische industrie, die er financieel belang bij heeft om pillen te ontwikkelen.

Om leefstijlgeneeskunde te bevorderen, hebben LUMC en TNO het Nederlands Instituut voor Leefstijlgeneeskunde (NILG) opgericht.

Het uitgangspunt van leefstijlgeneeskunde is dat de dokter meer moet loslaten en dat de patiŽnt het heft in eigen hand moet nemen en zijn leefstijl aanpassen ten bate van zijn gezondheid. Hiervoor is een transformatie nodig, stellen het LUMC en TNO, niet alleen in de zorg maar ook in het bedrijfsleven, in het lokale, regionale en landelijke beleid voor gezondheid en welzijn ťn bij de burger zelf.

Het doel van het NILG is om de maatschappelijke en economische impact van 'leefstijl-geneesbare ziekten' in de komende 10 jaar te halveren, door deze zorg te laten verhuizen van spreekkamer naar huiskamer. Dit wil het instituut doen door te fungeren als platform voor kennisinstellingen, bedrijven en overheid. Op deze manier zal een brede coalitie ontstaan, verwacht het NILG, die de implementatie van leefstijlgeneeskunde in Nederland en daarbuiten mogelijk maakt.

Bron: Skipr

 

Meer informatie over de rol van voeding en leefstijl in de preventie en behandeling van diabetes type 2, zie e-book Diabetes type 2.

 

Bijscholen op meer voedingsonderwerpen, bekijk de e-books en e-learning modules van VoedingOnline.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.