De EFSA heeft de veiligheid en de effecten van catechinen in groene thee beoordeeld.
Groene thee wordt vaak geconsumeerd vanwege zijn beweerde gezondheidseffecten, maar er zijn ook onderzoeken die juist schadelijke effecten aangeven.
Naar aanleiding van de berichten over het mogelijke schadelijke effect van catechinen uit groene thee op de lever, heeft de European Food Safety Authority (EFSA) daarom een onderzoek ingesteld.
Catechinen behoren tot de polyfenolen en zijn van nature aanwezig in groene thee (voornamelijk als epigallocatechine gallaat ofwel EGCG). De EFSA heeft gekeken naar de effecten van groene thee (als drank) en de effecten van groene thee extract in voedingssupplementen.
De EFSA gaat er van uit dat het gebruik van groene thee (als drank) over het algemeen niet leidt tot te hoge hoeveelheden catechinen. Bij een gemiddelde inname van groene thee bedraagt de inname 90-300 mg catechinen per dag. Bij gebruik van zeer grote hoeveelheden groene thee kan de inname echter oplopen tot 866 mg catechinen per dag.
De EFSA geeft aan dat een hoeveelheid van minder dan 800 mg catechinen, waarschijnlijk niet leidt tot leverschade. De onderzoekers waren echter niet in staat een veilige inname op te stellen op basis van de beschikbare gegevens.
Voor voedingssupplementen ligt dit anders. In voedingssupplementen varieert de hoeveelheid groene thee catechinen van 5-1.000 mg per dagdosis. Het risico op schadelijke effecten is groter omdat het in een zeer geconcentreerde vorm wordt aangeboden en vaak in een eenmalige dosis ingenomen. Daarnaast kan een vermageringspreparaat met groene thee extract op de nuchtere maag worden ingenomen en daardoor mogelijk ook eerder klachten geven.
De EFSA adviseert om groene thee en de mogelijke gezondheidsrisico’s duidelijker op de verpakking van supplementen te vermelden. Ook wordt verder onderzoek geadviseerd.
Meer informatie over de invloed van groene thee op de werking van medicijnen en de absorptie van thiamine (vitamine B1), foliumzuur en ijzer, zie:
Bronnen |
|