Vitamine D bepalen

9 maart 2018

Op welke manieren kunnen consumenten zelf betrouwbaar hun vitamine-D-gehalte laten bepalen?

 

De belangstelling om het vitamine-D-gehalte te bepalen is de laatste jaren sterk toegenomen bij consumenten.

Voor consumenten zijn er 4 manieren om op betrouwbare wijze hun vitamine-D-gehalte te bepalen.

 

 1. Aanvragen van een vitamine-D-test bij Testjegezondheid.nl
  Via internet (testjezondheid.nl) maakt de consument een afspraak bij een erkend medisch laboratorium. Vervolgens wordt daar bloed afgenomen en via internet ontvangt de consument de uitslag.
  Kosten: € 59
  Voordeel: Eťn bezoek (aan laboratorium) voor het bepalen van vitamine D (echter zonder persoonlijk advies).
  Nadeel: Als de uitslag afwijkend is, moet de consument zelf op zoek gaan naar wat hij/zij moet doen en contact opnemen met een arts of diŽtist voor een advies.

 2. Aanvragen van een vitamine-D-bepaling bij de huisarts
  De consument moet hiervoor een afspraak maken bij de huisarts. Als de huisarts ermee instemt krijgt hij/zij een verwijzing naar een laboratorium in de buurt. Daarna wordt opnieuw een afspraak gemaakt of een telefonisch consult om de uitslag door te geven.
  Kosten: € 21 (gaan af van eigen risico)
  Voordeel: Als de consument zijn/haar eigen risico al heeft opgebruikt, dan is de vitamine-D-bepaling gratis. Voor het consult bij de huisarts betaalt de consument geen kosten.
  Nadelen: Niet iedere huisarts zal 'zomaar' (op initiatief van de consument) het vitamine-D-gehalte bepalen. PatiŽnt moet 2-3 bezoeken afleggen (huisarts - laboratorium - huisarts).

 3. Aanvragen van een vitamine-D-bepaling bij de diŽtist (via laboratorium)
  De consument maakt een afspraak met de diŽtist. Vervolgens krijgt hij/zij een verwijzing naar het laboratorium in de buurt. Daarna wordt zo nodig opnieuw een afspraak gemaakt om de uitslag te bespreken en eventueel adviezen gegeven om de vitamine-D-status te verbeteren.
  Kosten: € 21 + consultkosten (1-2x) van de diŽtist (*)
  Voordeel: De diŽtist weet veel over vitamine D en kan goede individuele adviezen geven om de vitamine-D-status te verbeteren.
  Nadelen: Kosten kunnen hoger zijn dan bij de huisarts. PatiŽnt moet 2-3 bezoeken afleggen (diŽtist - laboratorium - diŽtist).

 4. Aanvragen van een vitamine-D-bepaling bij de diŽtist (via een vingerprik)
  De consument maakt een afspraak met de diŽtist. Via een vingerprik neemt de diŽtist bloed af en bepaalt daarmee het vitamine-D-gehalte met professionele apparatuur (point-of-care test). Na 15 minuten is de uitslag bekend en de diŽtist kan meteen de uitslag bespreken en eventueel adviezen geven om de vitamine-D-status te verbeteren.
  Kosten: € 15 + 1x consultkosten van de diŽtist (*)
  Voordelen: De consument heeft in ťťn bezoek direct de uitslag en zonodig adviezen om de vitamine-D-status te verbeteren. De diŽtist weet veel over vitamine D en kan goede individuele adviezen geven om de vitamine-D-status te verbeteren.
  Nadeel: Kosten kunnen hoger zijn dan bij de huisarts.

 

(*) Het consult van de diŽtist kan vallen binnen de basisverzekering. Informeer hierover bij uw diŽtist.

 

Er zijn daarnaast ook zelftesten voor vitamine D in de handel waarmee de consument zelf zijn vitamine-D-gehalte met een vingerprik kan bepalen. Deze testen zijn echter wisselend van kwaliteit en worden om deze reden niet geadviseerd.

 

Meer informatie:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.