VitaStiq kwakzalverij

8 juni 2017

VitaStiq wordt aangeprezen als methode om de vitamine- en mineralenstatus te bepalen.

 

Naar aanleiding van een vraag van ťťn van onze klanten, hebben wij meer informatie achterhaald over VitaStiq.

VitaStiq is een pen waarmee met elektro-accupunctuur de vitamine- en mineralenstatus in de huid wordt gemeten. Op deze wijze zou de status van vitamine A, B1, B2, B3, B5, B6, B12, C, D en E, biotine, foliumzuur, calcium, chroom, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, mangaan, selenium, zink, co-enzym Q10, glucosamine, omega 3-6 en pepsine gemeten kunnen worden. Door de pen aan te sluiten op tablet of smartphone krijg je zelf direct de uitslag.

Wij hebben bij VitaStiq informatie opgevraagd over de werking en het klinisch onderzoek met VitaStiq.

VitaStiq heeft een onderzoek gedaan bij 20 gezonde vrijwilligers in Kroatie. Dit onderzoek staat op de site van VitaStiq maar is niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift.

Over de werking wordt vage informatie verstrekt (zowel in de toegestuurde informatie als op de internetsite).

Daarnaast wordt in de disclaimer op de internationale internetsite van VitaStiq aangegeven dat VitaStiq geen medical device is en niet gebruikt kan worden om een diagnose te stellen (ofwel een vitamine- of mineralentekort vast te stellen).

Op basis van de onderzochte informatie trekken wij de conclusie dat dit kwakzalverij is en dat u het bedrag van 149 euro beter aan iets anders kunt besteden. Verder raden wij u af om dit product in uw praktijk te gebruiken.

 

Voorlopig blijft de beste manier om de vitamine- en mineralenstatus te bepalen via laboratoriumbepalingen of point-of-care testen, zie:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.