NutriProfiel - Voedingsadvies op maat

4 juli 2014

Initiatief vanuit het laboratorium van ziekenhuis Gelderse Vallei en Alliantie Voeding.

 

NutriProfiel wil een nationaal expertisecentrum op het gebied van micronutriŽnten worden. Via de Alliantie Voeding worden apparatuur, methodieken en kennis van Wageningen Universiteit en Ziekenhuis Gelderse Vallei gebundeld in NutriProfiel.

NutriProfiel wil mensen een gedegen voedingsadvies meegeven, nadat micronutriŽnten in het bloed bepaald zijn. In 2013 startte NutriProfiel met vitamine D. Inmiddels krijgen huisartspatiŽnten na een vitamine-D-bepaling in het laboratorium van Ziekenhuis Gelderse Vallei een onderbouwd suppletieadvies mee. Achter de schermen wordt gewerkt aan de verdere invulling en uitrol van NutriProfiel voor andere vitamines. Diverse bachelorstudenten van Wageningen Universiteit werken aan literatuuronderzoek. Tevens zal eind 2014 de website live gaan en worden de logistieke processen nu ingericht.

Om een goed beeld te krijgen van de voedingsstatus wordt laboratoriumonderzoek gecombineerd met voedselvragenlijsten. In eerste instantie zal via de vragenlijsten inzicht verkregen worden in de hoeveelheid vitamine B6, B12, D en foliumzuur die iemand uit de voeding haalt. Later worden deze vragenlijsten uitgebreid, onder andere met ijzer, vitamine K (K1 en K2) en magnesium. Voor deze micronutriŽnten is gekozen, omdat hieraan relatief vaak deficiŽnties voorkomen in Nederland. De oorzaken van deze deficiŽnties zijn divers: er kan te weinig inname zijn via de voeding en/of te weinig blootstelling aan zonlicht (vitamine D), maar ook ziekte, of juist de chirurgische of medicamenteuze behandeling kan deficiŽnties veroorzaken.

Bron: Alliantie voeding

 

Zie ook:

 

Meer informatie:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.