Magnesiumtekort door maagzuurremmer

5 februari 2014

Maagzuurremmers kunnen leiden tot een ernstig magnesiumtekort.

 

Twee miljoen Nederlanders gebruiken dagelijks maagzuurremmers. Bij een deel van de gebruikers treedt een ernstig magnesiumtekort op dat pijnlijke spierkrampen en zelfs hartritmestoornissen kan veroorzaken. Anke Lameris is gisteren in Nijmegen op dit onderwerp gepromoveerd met haar proefschrift Divalent digestion: insight in intestinal iontransport.

De maagzuurremmer omeprazol is sinds een aantal jaar zonder recept verkrijgbaar. In de VS staat omeprazol in de top 10 van meest gebruikte medicijnen. Maar jaarlijks belanden enkele veelgebruikers in het ziekenhuis met spierkrampen en hartritmestoornissen, veroorzaakt door een magnesiumtekort.

Anke Lameris onderzocht waardoor dit komt en concludeert dat omeprazol het transport van magnesium via het ionkanaal TRPM6 in de darmcellen remt. Bij muizen zag ze als reactie hierop dat het aantal kanalen toenam, waardoor de magnesiumconcentratie in het bloed alsnog gelijk bleef. Vermoedelijk gebeurt dit bij mensen meestal ook. Soms blijft die reactie uit en dan gaat het mis. Lameris vermoedt dat een genetische component een rol speelt.

Er zijn nu wereldwijd zoín honderd patiŽnten bij wie een ernstig magnesiumtekort optrad. Maar gezien het aantal gebruikers vermoedt Lameris dat veel meer mensen hier last van hebben. Het probleem bij een magnesiumtekort is dat je lang geen symptomen hebt. Daarnaast wordt het niet standaard gemeten bij bloedonderzoek, aldus Lameris. Toch is het belangrijk om vroegtijdig te detecteren want een magnesiumtekort speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij de ontwikkeling van type-2-diabetes.

De onderzoeksresultaten van Lameris kunnen helpen bij de ontwikkeling van nieuwe behandelingen voor patiŽnten met een verstoorde mineralenhuishouding door omeprazolgebruik. Momenteel testen onderzoekers van het Radboud UMC bij een kleine patiŽntengroep een voedingssupplement dat de zuurgraad in de darm verlaagt waardoor het kanaal zijn werk weer kan doen. Lameris: ĎDe eerste resultaten zien er heel goed uití.

Bron: Radboud Universiteit Nijmegen

 

Lees meer over de rol van magnesium in de preventie van type-2-diabetes in het e-book Diabetes type 2.

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.