De Europese Commissie heeft de gezondheidsclaim van groene kiwi’s over een normale darmfunctie en normale stoelgang goedgekeurd en toegevoegd aan de EU-lijst met toegestane gezondheidsclaims.
In 2021 was de wetenschappelijke evaluatie van de effecten van groene kiwi's op stoelgang verschenen. Eind juli 2025 heeft de Europese Commissie het gezondheidseffect van groene kiwi's goedgekeurd en toegevoegd aan de EU-lijst van toegestane gezondheidsclaims.
Deze claim betreft het dagelijkse gebruik van 2 grote groene kiwi's (ofwel 200 g kiwivruchtvlees).
De volgende gezondheidsclaims zijn toegestaan voor groene kiwi's:
Volgens de EFSA (2021) bevatten groene kiwi's: 3 g voedingsvezel/100 g waarvan 1/3 oplosbare vezels (pectine) en 2/3 onoplosbare vezels (cellulose en hemicellulose) (bron: USDA 2019).
Volgens het Nederlandse Voedingsstoffenbestand (NEVO 2023) bevatten groene kiwi's minder voedingsvezel, namelijk 2,3 g voedingsvezel/100 g (en 79 mg vitamine C/100 g).
Ter vergelijking:
Gele kiwi's bevatten minder voedingsvezel (1,4 g voedingsvezel/100 g) maar wel meer vitamine C (135 mg vitamine C/100 g) (bron: NEVO 2023).
Vers fruit (gemiddeld) bevat 1,7 g voedingsvezel en 20 mg vitamine C per 100 g (bron: NEVO 2023).
Gerelateerd nieuws:
Bronnen |
|