Dat sinaasappels vitamine C leveren is wel bekend, maar er zijn ook andere fruitsoorten die veel vitamine C bevatten.
Een sinaasappel is een bekende vitamine-C-bron, maar er zijn ook andere fruitsoorten die veel vitamine C bevatten.
Bekijk het onderstaande lijstje per 100 g product (NEVO 2013):
sinaasappel citroen grapefruit mandarijn ananas aardbeien papaja kiwi (groen) kiwi (geel, Gold)** kiwi (geel, Sungold)** zwarte bessen guave groene paprika (rauw)*** rode paprika (rauw)*** |
51 mg 40 mg 40 mg 40 mg 43 mg 60 mg 61 mg 79 mg / 85 mg* 105 mg* 161 mg* 150 mg 218 mg 71 mg 150 mg |
* Deze analysecijfers zijn afkomstig van Zespri (Zespri 2014). De NEVO-tabel geeft alleen de analyse van groene kiwi’s.
** De Sungold heeft net als de Gold geel vruchtvlees. De Sungold mist het puntige uiteinde van de Gold en wordt qua smaak beter gewaardeerd dan de Gold.
*** Paprika is een groentesoort, maar kan rauw ook prima als tussendoortje worden gebruikt.
De nieuwe Europese aanbevelingen (EFSA) voor vitamine C adviseren minimaal een vitamine-C-inname voor mannen van 110 mg/dag en voor vrouwen van 95 mg/dag.
Zie ook:
Voor meer informatie over vitamine C, zie e-book Alles over Vitamine C.
Bronnen |
|