Op Lowlands 2025 op 15-17 augustus wordt het cafeïne-DNA bij bezoekers getest waardoor bezoekers meer leren over de effecten van cafeïne op hun lichaam en geest.
Snelle en langzame cafeïnemetaboliseerders
Een genetische variatie (SNP; single nucleotide polymorphism) in het eiwit dat cafeïne in de lever afbreekt, bepaalt hoe snel deze afbraak plaatsvindt. Ongeveer de helft van alle Nederlanders heeft de snelle-afbraakvariant, de andere helft de langzame.
Pink Coffee Club op Lowlands
In de Pink Coffee Club op het science-terrein van Lowlands in Biddinghuizen kunnen bezoekers een beetje wangslijmvlies afstaan. Onder andere onderzoekers van het RadboudUMC (Margit Janssen en Jan Koenderink) analyseren dan ter plekke het DNA met een pcr-test. Bezoekers leren dan welke genetische variatie zij hebben. De gevoeligheid van cafeïne hangt niet alleen af van genetische variatie. Daarom doen bezoekers ook een blaastest en vullen zij vragenlijsten in over hun leefstijl.
Reactiesnelheid en cafeïne-DNA
Ook wordt hun reactiesnelheid getest met oudhollandse spelletjes (waaronder stokkenvangen). De onderzoekers verwachten dat de reactiesnelheid omhoog gaat na het drinken van koffie. Ook denken zij dat mensen die cafeïne langzaam afbreken, beter presteren bij het vangen van de stokken dan de andere groep.
Bronnen: New Scientist / Radboud Universiteit
Niet iedereen reageert hetzelfde op de inname van cafeïne. Zo zijn er langzame en snelle metaboliseerders van cafeïne en ook de oppeppende effecten van cafeïne (en negatieve effecten van cafeïne) verschillen per persoon en zijn afhankelijk van genetische variaties en omgevingsfactoren.
Lees meer over de genetische variaties (en andere invloeden) in het cafeïnemetabolisme en de cafeïnegevoeligheid en op welke wijze deze het advies over cafeïnegebruik beïnvloeden, zie