Uit onderzoek van de ingrediënten- en smaakstoffenmaker IFF blijkt dat de smaak verandert van gebruikers van afslankmedicijnen.
GLP-1 agonisten (zoals Ozempic en Wegovy) veranderen niet alleen het lichaam, zij kunnen ook de smaak veranderen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Amerikaanse, maar ook in Nederland gevestigde ingrediënten- en smaakstoffenmaker IFF (International Flavors & Fragrances), dat gebruikers van deze middelen vroeg naar hun eetgedrag.
Smaakveranderingen
85% van de gebruikers van afslankmedicatie beleeft de smaak van voedsel anders. Energierijke producten (zoals chocolade, koek, chips, pizza’s en vleesproducten) die we normaal lekker vinden, worden niet meer zo aantrekkelijk gevonden als er afslankmedicatie wordt gebruikt. Ook alcohol en koffie verliezen hun aantrekkingskracht. De gebruikers van afslankmedicatie eten liever fruit, yoghurt, magere eiwitten en lichte plantaardige gerechten. Zij doen dit niet uit gezondheids- of duurzame overwegingen, maar uit lichamelijke voorkeur. Kleverigheid, vettigheid of zompigheid zijn afknappers voor gebruikers van GLP-1 agonisten.
Aanpassingen van levensmiddelenindustrie
In korte tijd is een nieuw consumentensegment ontstaan met een duidelijke, fysieke afkeer van het bestaande aanbod. De levensmiddelenindustrie is begonnen met het aanpassen van portiegroottes, het verlagen van vet- en suikerniveaus, en het ontwikkelen van mildere smaakprofielen en nieuwe texturen.
Bronnen: Agfundernews / IFF
Dit lijken positieve ontwikkelingen die kunnen leiden tot een gezondere voedselinname. Toch zou het goed zijn als er langdurig onderzoek wordt gedaan naar de voedselinname van gebruikers van GLP-1 agonisten. Een lage voedselinname en een eenzijdige voedselkeuze kunnen ook leiden tot tekorten aan voedingsstoffen (zoals vitamines en mineralen).
Lees meer over de bijwerkingen en de effecten van anti-obesitas medicatie op de voedingsstatus en bekijk welke voedingsadviezen belangrijk zijn voor patiënten die anti-obesitas medicatie gebruiken:
Gerelateerd nieuws: