Sterke stijging prediabetes in Nederland

13 mei 2024

Uit onderzoek van de Universiteit van Maastricht blijkt dat de bloedsuiker van zeker 1,4 miljoen Nederlanders verhoogd is. 'Er komt een tsunami van diabetespatiŽnten aan.'

 

In 2018 bleek nog dat ongeveer 1,1 miljoen mensen met prediabetes rondliepen. Dat aantal ligt fors hoger. Van de Nederlanders tussen 40 en 75 jaar zou het nu al gaan om zo'n 1,4 miljoen gevallen met verhoogde bloedsuiker.

Het Diabetes Fonds noemt de cijfers 'alarmerend'. Mensen met een voorstadium van diabetes hebben 9x zoveel risico om diabetes type 2 te krijgen, zo blijkt ook uit het onderzoek van de Universiteit van Maastricht.

Nu al krijgen maandelijks bijna 1.000 mensen de diagnose diabetes type 2. 'Als je al jaren verhoogde bloedsuikerwaarden hebt, kan al blijvende schade ontstaan, bijvoorbeeld aan de bloedvaten,' stelt Diena Halbertsma, directeur van het Diabetes Fonds. Bovendien verwacht ze 'een tsunami' van patiŽnten die daadwerkelijk diabetes krijgen.

Nooit eerder werd het aantal mensen met prediabetes zo precies gemeten. Onderzoekers van de Universiteit van Maastricht prikten van 9.000 Limburgers de bloedsuiker. Ook volgen ze deze groep al jaren om te zien of en wanneer ze diabetes type 2 krijgen.

'We denken dat de groep met prediabetes nog groter is. We zien dat het risico groter is naarmate mensen ouder worden,' licht Miranda Schram, hoogleraar diabetesepidemiologie, toe. Juist 75-plussers hebben vaker diabetes type 2. Bovendien sloegen kinderartsen recentelijk alarm dat ze fors meer kinderen en jongeren met een voorstadium zien.

 

Ongezonde voeding en leefstijl

De belangrijkste oorzaak van de enorme stijging is een ongezonde leefstijl, stelt hoogleraar diabetologie Hanno Pijl. 'Het heeft te maken met onze voedselmarkt, de manier waarop we continu achter onszelf aanhollen op werk, chronische stress hebben, we bewegen te weinig, roken sigaretten, gebruiken alcohol.'

Als mensen met prediabetes gezonder gaan leven, kunnen ze ziektes voorkomen. Daarom heeft het Diabetes Fonds een Diabetes risicotest laten maken die het risico op diabetes type 2 kan voorspellen. 'Gaat het om een hoog risico, adviseren we mensen naar de huisarts te gaan om hun bloedsuiker te laten prikken,' aldus Halbertsma.

Ook onderzoeken meerdere gezondheidsfondsen of het zin heeft om een bevolkingsonderzoek op te zetten. 'Als je er vroeg bij bent, kun je schade voorkomen. Maar we moeten eerst weten wat we zouden vinden als we groepen mensen gaan prikken.'

Bronnen: Diabetes Fonds / AD

 

 

Lees meer over de voedings- en leefstijladviezen in de preventie en behandeling van prediabetes en type-2-diabetes:

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.