Advies voor notificatiesysteem voor voedingssupplementen

12 april 2024

De NVWA heeft de minister van VWS geadviseerd om in Nederland een notificatiesysteem voor voedingssupplementen in te voeren. Dat moet de risico's van het gebruik van voedingssupplementen verkleinen.

 

In Nederland en de rest van de Europese Unie (EU) zijn veel voedingssupplementen te koop, zoals vitamines en mineralen en kruidenpreparaten. De markt groeit. In 2022 gebruikte 41% van de volwassen Nederlanders voedingssupplementen, blijkt uit de Healthy Lifestyle Monitor van marktonderzoekbureau Multiscope. Deze groep gebruikers besteedde in totaal 1,6 miljard euro aan voedingssupplementen.

Het Bureau Risicobeoordeling & onderzoek (BuRO) van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) beoordeelde de afgelopen jaren de risico’s van verschillende voedingssupplementen. Het ging vaak om gevallen waarbij het gebruik van een voedingssupplement tot zeer ernstige gezondheidsschade leidde.

Er is reden tot zorg over de veiligheid van voedingssupplementen. De samenstelling van voedingssupplementen is vaak onbekend. Ook is er beperkte wetgeving voor voedingssupplementen. Hierdoor heeft de NVWA weinig mogelijkheden om te handhaven.

Het BuRO adviseert om een notificatiesysteem voor voedingssupplementen in te voeren. Aanbieders zullen hun voedingssupplementen moeten aanmelden voordat ze in Nederland op de markt mogen worden gebracht. En vervolgens kan worden besloten of een veiligheidsbeoordeling nodig is.

Een notificatiesysteem biedt inzicht in de voedingssupplementen die in Nederland te koop zijn. Zo'n systeem kan helpen voorkomen dat mogelijk schadelijke voedingssupplementen op de markt komen. Consumenten zijn dan beter beschermd tegen nadelige gezondheidseffecten van voedingssupplementen.

Meer informatie is te vinden in het Advies van de directeur bureau Risicobeoordeling & onderzoek over de borging van de veiligheid van voedingssupplementen.

Bron: NVWA

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.