PFAS inname via drinkwater en voeding moet omlaag

15 september 2023

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat Nederlanders via drinkwater en voeding meer PFAS binnen krijgen dan de gezondheidskundige grenswaarde. Er is actie vereist!

 

Het is belangrijk dat er snel actie wordt ondernomen om de PFAS-inname via drinkwater en voeding zo snel mogelijk te verlagen omdat Nederlanders in een gemiddeld Nederlands menu te veel PFAS (perfluoralkyl-stoffen) binnen krijgen.

Als mensen lange tijd meer PFAS binnenkrijgen dan deze grenswaarde, dan kan dat schadelijk zijn voor de gezondheid. PFAS heeft een nadelige invloed op het immuunsysteem en mensen kunnen daardoor gevoeliger worden voor infecties. Daarnaast heeft PFAS een nadelige invloed op de leverfunctie, kan leiden tot een verhoging van het cholesterolgehalte, is schadelijk voor de voortplanting en de ontwikkeling van het ongeboren kind en verhoogt het risico op bepaalde vormen van kanker.

Het RIVM heeft in het rapport Risk assessment of exposure to PFAS through food and drinking water in the Netherlands de PFAS-meetresultaten in verschillende voedingsproducten vertaald naar een gemiddeld Nederlands menu.

Daaruit blijkt dat Nederlanders via een gemiddeld Nederlands menu, de meeste PFAS binnenkrijgen via hun drinken (29-45%) en via vis (24-30%).

Ook komt uit dit onderzoek naar voren dat mensen die kraanwater uit de rivieren drinken, meer PFAS binnenkrijgen. Vooral kraanwater dat wordt geput uit de Maas en de Rijn blijkt vervuild met PFAS omdat fabrieken nog steeds PFAS-houdend materiaal lozen. Verder blijkt dat vooral zoetwatervis uit Nederlandse wateren en Nederlands wild veel PFAS bevatten. Mensen die dit vaak consumeren krijgen daardoor nog meer PFAS binnen.

De hoeveelheid PFAS-stoffen die mensen in Nederland binnenkrijgen via alléén drinkwater is gemiddeld lager dan de gezondheidskundige grenswaarde. Het uitgangspunt van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is echter dat het aandeel via drinkwater maximaal 20% van de gezondheidskundige grenswaarde is. Bij ruim de helft van de metingen in drinkwater dat van rivierwater is gemaakt, is de concentratie nu hoger. Dat geldt ook voor 1 op de 10 metingen in drinkwater dat van grondwater is gemaakt.

Het is belangrijk dat de PFAS-lozingen zo snel mogelijk worden gestopt omdat PFAS niet of nauwelijks afbreekbaar is.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.