EFSA verlaagt ADI voor koper in conceptadvies

30 mei 2022

Koper is een essentiële voedingsstof waarvan zowel te lage als te hoge gehaltes in de voeding tot gezondheidsproblemen kunnen leiden.

 

De EFSA (European Food Safety Authority) heeft de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) van koper verlaagt van 0,15 mg/kg lichaamsgewicht naar 0,07 mg/kg lichaamsgewicht. De EFSA concludeert dat geen retentie in de lever optreedt bij een inname van 5 mg koper/dag.

Koper is van nature aanwezig in voedingsmiddelen maar komt ook de voedselketen binnen door het gebruik van organische en conventionele pesticiden, toevoegingen aan veevoer, voedseladditieven en als voedingsstof in gevitamineerde voedingsmiddelen en voedingssupplementen.

Zodra de ADI voor koper definitief is, zal deze ADI ook worden gebruikt voor de eisen aan pesticiden, toevoegingen aan veevoer, voedseladditieven en de toevoeging van koper aan voedingsmiddelen voedingssupplementen en zal de aanvaarbare bovengrens voor koper worden geüpdatet.

Het conceptadvies ligt ter inzage tot 1 augustus 2022.

Bron: EFSA

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.