Bloeddrukcampagne van Hartstichting

11 mei 2022

Hypertensie moet zo vroeg mogelijk worden ontdekt. Daarom voert de Hartstichting voor de 4e keer een landelijke campagne om alle 40-plussers te stimuleren om jaarlijks hun bloeddruk te meten.

 

Uit onderzoek blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders tussen de 30 en 70 jaar een hoge bloeddruk heeft of medicatie hiervoor gebruikt. Van deze groep weet 40% niet dat zij een hoge bloeddruk hebben. Dit zijn zo'n 1,2 miljoen mensen.

Wordt een hoge bloeddruk tijdig ontdekt dan kan een persoon hier iets aan doen, met voeding en leefstijl en waar nodig met medicatie. Zo wordt ernstige schade voorkomen. Een systolische bloeddrukdaling van 20 mmHg verlaagt het individuele risico op coronaire hartziekten met zo'n 40% en het risico op een beroerte met 50%. Daalt de bloeddruk van alle Nederlanders met 2 mmHg, dan worden hiermee 6.000 nieuwe gevallen van hart- en vaatziekten voorkomen.

De landelijke bloeddrukcampagne loopt van 28 april t/m 31 mei 2022. Mensen kunnen hun bloeddruk zelf thuis meten of onder begeleiding op 1 van de ruim 550 openbare bloeddrukmeetpunten verspreid over het hele land.

Bron: Hartstichting

 

 

Voor meer informatie over de effecten van voedings- en leefstijladviezen in de preventie en behandeling van hypertensie, zie:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.