Vegan eten tijdens zwangerschap? Bezoek de diŽtist

16 augustus 2021

Een plantaardige voeding tijdens de zwangerschap kan leiden tot voedingsdeficiŽnties en dit kan ernstige gevolgen hebben voor de moeder en het aanstaande kind. Een persoonlijk voedingsadvies van een diŽtist is van belang.

 

Steeds meer mensen in Nederland gebruiken een vegan voeding (0,86%) en dit aantal neemt toe. Hierdoor stijgt ook het aantal zwangere vrouwen die een vegan voeding gebruiken.

 

Voedingstekorten bij een vegan voeding

In Nederland adviseert het Voedingscentrum om alleen een vegan voeding te gebruiken tijdens de zwangerschap als een diŽtist wordt geconsulteerd.

Een strict plantaardige voeding bij zwangere vrouwen kan namelijk leiden tot tekorten aan:

  • energie
  • eiwithoeveelheid / eiwitkwaliteit
  • essentiŽle vetzuren / verhouding omega-3/omega-6 vetzuren
  • vitamine B12
  • riboflavine (vitamine B2)
  • vitamine D
  • vitamine A
  • calcium
  • ijzer
  • zink
  • selenium
  • jodium
  • choline
  • carnitine

Deze voedingstekorten kunnen leiden tot ernstige gevolgen voor de moeder en het aanstaande kind.

 

Persoonlijk voedingsadvies door diŽtist

Een persoonlijk voedingsadvies van een diŽtist is van belang voor aanstaande moeders (liefst al voor de zwangerschap) om voedingstekorten te voorkomen en een goede groei van het kind en een goede gezondheid van de moeder te waarborgen.

De diŽtist wordt echter nog onvoldoende ingeschakeld. Slechts 25% van de verloskundigen en 15% van de gynaecologen verwijst vrouwen die een vegan voeding gebruiken, door naar de diŽtist, zo blijkt uit onderzoek van Deidre Meulenbroeks.

 

Monitoren voedingsstatus

Bij verdenking op bepaalde voedingstekorten is het belangrijk de voedingsstatus van zwangere vrouwen die een vegan voeding gebruiken te monitoren.

De diŽtist kan zelf labbepalingen aanvragen om de voedingsstatus te monitoren.

 

Meer informatie

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.