Nieuwe Voedingsnormen voor zwangere vrouwen

23 juni 2021

Gisteren heeft de Gezondheidsraad nieuwe voedingsnormen voor zwangere vrouwen uitgebracht. Welke voedingsnormen zijn gewijzigd?

 

De Gezondheidsraad heeft bij de evaluatie van de voedingsnormen voor zwangere vrouwen gebruik gemaakt van de normen die de Europese voedselautoriteit EFSA heeft opgesteld.

Voor de volgende voedingsstoffen zijn de aanbevelingen van EFSA overgenomen: riboflavine, pantotheenzuur, vitamine B6, biotine, vitamine E, vitamine K1, choline, fosfor, ijzer, jodium, kalium, magnesium, mangaan, molybdeen, selenium en zink.

Voor de volgende voedingsstoffen zijn andere aanbevelingen opgesteld: vitamine A, thiamine, niacine, foliumzuur, vitamine B12, vitamine C, vitamine D, calcium en koper.

De aanbevelingen voor de volgende voedingsstoffen liggen hoger dan de vorige Nederlandse aanbevelingen: riboflavine, vitamine B12, vitamine E, calcium, ijzer en jodium.

De aanbevelingen van de volgende voedingsstoffen liggen lager: vitamine A, thiamine, niacine, vitamine B6, vitamine C, fosfor, koper, magnesium, selenium en zink.

Voor biotine, vitamine K1, choline, jodium, kalium, mangaan en molybdeen bestonden geen eerdere Nederlandse aanbevelingen voor zwangeren.

In Nederland zijn geen voedingsnormen voor zwangeren opgesteld voor fluoride en chroom. Ook voor natrium en chloor worden geen specifieke adviezen gegeven.

 

In de e-books van VoedingOnline zijn de nieuwe Nederlandse Voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor zwangeren inmiddels verwerkt.

 

Wil je een overzicht per voedingsstof in vergelijking met andere aanbevelingen, zie:

 

Meer informatie over de aanbevelingen voor vitamines en mineralen, zie:

 

Op dit moment zijn er nog geen nieuwe Nederlandse voedingsnormen voor zuigelingen, kinderen en voor vrouwen die borstvoeding geven.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.