Corona-lockdown: negatief effect op leefstijl kinderen

15 september 2020

Minder bewegen, meer ongezonde tussendoortjes en gewichtstoename dat zijn enkele gevolgen die de coronamaatregelen in Nederland op kinderen hebben gehad.

 

De corona-lockdown heeft een negatieve invloed gehad op de leefstijl van kinderen. Dat blijkt uit de COLC-studie (COVID-19, Obesity and Lifestyle in Children) van kinderartsen aan het Maastricht UMC+, in samenwerking met andere Nederlandse ziekenhuizen. Een deel van de kinderen die door de maatregelen en het sluiten van scholen en sportclubs veelal thuis moesten blijven, is aangekomen, meer ongezonde tussendoortjes gaan eten en minder gaan bewegen.

 

Gewichtstoename

Uit de onderzoeksresultaten blijkt onder meer dat 1 op de 3 kinderen aangeeft meer ongezonde snacks te zijn gaan eten tijdens de corona-crisis. Daarbij is 75% van de kinderen minder gaan bewegen, gemiddeld 51 minuten per dag minder dan vorig jaar rond dezelfde tijd. Waar vorig jaar 64% van de kinderen nog de beweegnorm haalde (van één uur matig-intensieve beweging per dag), was dat tijdens de corona-crisis nog maar 20%.

Verder geeft 1 op de 5 kinderen aan dat ze aangekomen. Bij kinderen die al overgewicht hadden, is dat percentage nog hoger, namelijk zo’n 40%. Ook bij de ouders is het negatieve effect op hun gewicht waarneembaar.

Resulten COLC-studie

Vergroting

 

Waakzaamheid

"De dagindeling van kinderen is door de sluiting van de scholen nu eenmaal ontregeld geraakt", zegt dr. Anita Vreugdenhil (kinderarts MUMC+). "Dat kan bijvoorbeeld stress met zich meebrengen of verveling in de hand werken en resulteren in ongezonder eetgedrag. Ook sportclubs waren veelal gesloten, waardoor kinderen veel minder werden uitgedaagd om actief te gaan bewegen." Waakzaamheid is dan ook geboden volgens Vreugdenhil: "Overgewicht op jonge leeftijd heeft namelijk nadelige gevolgen voor de gezondheid, zoals een verhoogd risico op diabetes, hoge bloeddruk en leververvetting. Onze bevindingen spelen dan ook niet alleen een belangrijke rol in de besluitvorming bij een eventuele tweede golf, maar benadrukt ook dat er werk aan de winkel is om de leefstijl bij te stellen nu we hen weer beter kunnen bereiken."

 

Vervolgonderzoek

De Maastrichtse kinderartsen blijven de effecten van de corona-crisis op de leefstijl van kinderen de komende tijd onderzoeken. Ze willen onder meer nagaan of er verbeteringen optreden nu scholen en sportclubs hun deuren weer hebben geopend of juist weer verslechteren door bijvoorbeeld economische gevolgen en eventuele nieuwe maatregelen.

Bron: Maastricht UMC+

 

 

Preventie is belangrijk om obesitas te voorkomen, bekijk de voedings- en leefstijladviezen in de preventie van obesitas in het e-book Obesitas.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.