Geen koffie tijdens zwangerschap?

9 september 2020

Op basis van een recente review lijkt het beter om cafe´nerijke dranken en supplementen voor en tijdens de zwangerschap helemaal te vermijden.

 

Afgelopen maand verscheen er een review-artikel waarin wordt geclaimd dat er geen veilige hoeveelheid cafe´ne is voor zwangeren. Volgens de onderzoeker moeten zwangeren en vrouwen die zwanger willen worden, cafe´ne helemaal vermijden. Het huidige Europese advies Scientific opinion on the safety of caffeine zou volgens hem aangepast moeten worden.

De onderzoeker concludeert op basis van de review van deze onderzoeken dat de inname van cafe´ne door de moeder samenhangt met het krijgen van een miskraam, doodgeboorte, een laag geboortegewicht, acute leukemie gedurende de kindertijd en overgewicht en obesitas gedurende de kindertijd.

 

EFSA: onder 200 mg is cafe´ne veilig

In mei 2015 heeft de EFSA een rapport gepubliceerd waarin ze aangeven wat tot dan toe bekend was over de veiligheid van cafe´ne, ook voor zwangeren. In het rapport staat dat er een relatie gevonden is tussen cafe´ne en een lager geboortegewicht, bij alle niveaus van inname van cafe´ne. En dat er geen hoeveelheid aan te geven is waaronder deze relatie niet gevonden wordt. Maar de EFSA geeft daarbij ook aan dat ze het risico pas klinisch relevant vinden bij een inname van ongeveer 200 mg cafe´ne per dag. Met andere woorden, onder de 200 mg kan er misschien ook een effect zijn van cafe´ne op geboortegewicht, maar dat effect is dan zo klein dat ze geen gevolgen voor de gezondheid van het kind verwachten. De hoeveelheid van 200 mg ligt lager dan voor volwassenen (400 mg).

 

Op basis van de recente review lijkt het goed als er opnieuw naar alle data wordt gekeken en de cafe´ne-adviezen zo nodig worden aangepast.

Vooralsnog lijkt het beter om te adviseren geen cafe´nerijke dranken (zoals koffie, energiedranken en cola) en geen supplementen met cafe´ne te gebruiken in de zwangerschap. Ook overmatige hoeveelheden thee en chocolade lijken niet verstandig.

 

Het Voedingscentrum wacht de discussie af en ziet nog geen reden om haar adviezen aan te passen.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.