Te weinig voedingsonderwijs in medische opleiding

7 november 2019

Voeding is nog steeds niet voldoende in de medische opleidingen ingebouwd, aldus Prof. Gert Jan Hiddink en internationale collega's.

 

Prof. Gert Jan Hiddink (emeritus hoogleraar Nutrition Communication through Health Professionals aan Wageningen University) heeft samen met internationale collega's het artikel Nutrition in medical education geschreven over de huidige stand van zaken over het voedingsonderwijs aan geneeskundestudenten.

Hoewel voeding een centrale component is van een gezonde levensstijl, zijn voedingspatronen de laatste vijftig jaar gekenmerkt door een laag gehalte aan belangrijke voedingsstoffen (zoals eiwit, vitamines en mineralen) en voedingsmiddelen (zoals groenten en fruit) en een hoog gehalte aan zout, suiker en vet, die bijdragen aan een slechte voedingsinname van een groot deel van de wereldbevolking. Dit heeft de volksgezondheid in toenemende mate ziekten als diabetes, obesitas, hart- en vaatziekten opgeleverd, en dit leidt tot een groeiend beroep op de gezondheidszorg.

Wereldwijd sterven 11 miljoen mensen per jaar aan voedingsfactoren, waardoor een slechte voeding de belangrijkste risicofactor voor overlijden vormt, belangrijker dan alle andere risicofactoren. In veel landen hebben huisartsen de taak hun patiŽnten te adviseren over goede voeding. Zij zijn gewoonlijk de meest vertrouwde bron van gezondheidsinformatie voor de patiŽnt. Maar als afgestudeerden hun carriŤre als medische professional beginnen, zijn zij niet goed voorbereid om in gesprek te gaan met patiŽnten over voeding en voedingspatronen.

Om zelfs maar basale voedingsinformatie te verstrekken dienen artsen adequate voedingskennis en -vaardigheden te bezitten, en de noodzakelijke attitudes om de integratie hiervan in de dagelijkse praktijk met patiŽnten te ondersteunen. Ook dienen zij in staat te zijn te verwijzen naar voedingsexperts (zoals diŽtisten).

De onderzoekers pleiten er daarom voor om voedingsonderwijs verplicht te stellen in de studie Geneeskunde. Voeding dient vroeg in de medische opleiding te worden opgenomen en uitgebreider in het verdere trainingsprogramma. Verder is er overeenstemming nodig over de inhoud van een voedingscurriculum en het niveau van voedingskennis van afgestudeerden.

Bronnen: Wageningen University / AD

 

 

Bent u arts of arts in opleiding en wilt u uw voedingskennis uitbreiden, bekijk dan de mogelijkheden van de E-books en E-learning modules van VoedingOnline.

 

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.