Medicijnen en voedingssupplementen. Tegelijk gebruiken?

30 juli 2019

Medicijngebruikers moeten alert zijn op mogelijke vitamine- en mineralentekorten die kunnen ontstaan door medicijngebruik, aldus NPN en IVM.

 

Het gebruik van voedingssupplementen bij bepaalde medicijnen verdient meer aandacht.

Om deze reden is de NPN (branchevereniging voor voedingssupplementen) samen met het IVM (Instituut Verantwoord Medicijngebruik) deze maand een campagne gestart om medicijngebruikers hierop attent te maken.

Hiervoor is de patiŽntenbrochure Medicijnen en voedingssupplementen. Tegelijk gebruiken? ontwikkeld waarin voor 5 medicijnen die langere tijd worden gebruikt (maagzuurremmers, metformine, plastabletten, prednison en de anticonceptiepil) wordt aangegeven welke tekorten kunnen optreden en hoe deze tekorten te herkennen zijn.

Daarnaast wordt in deze brochure aangegeven welke medicijnen beter niet met (kruiden)supplementen kunnen worden gebruikt.

Eerder deze maand gaven wij al aan dat het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) eveneens een campagne is gestart om de wisselwerking tussen 10 kruiden en verschillende medicijnen onder de aandacht van medicijngebruikers te brengen.

Bron: NPN

 

 

Wilt u als diŽtist, arts of apotheker, meer weten over de interacties tussen supplementen, kruidensupplementen, voeding en geneesmiddelen, zie e-book Voeding en medicijnen.

Of volg de E-learning module Voeding en medicijnen (8 accreditatiepunten).

 

 

Gerelateerd nieuws

 

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.