Campagne over interactie tussen medicijnen en kruidenproducten

8 juli 2019

CBG start campagne over wisselwerking tussen medicijnen en veel gebruikte kruidenproducten.

 

Het CBG (College ter Beoordeling van Geneesmiddelen) vraagt in de campagne aandacht voor het gebruik van medicijnen in combinatie met veel gebruikte kruidenproducten.

Het doel is om medicijngebruikers en zorgverleners bewust te maken dat kruiden invloed kunnen hebben op de werking van (andere) medicijnen. Veel mensen ervaren de positieve effecten van kruidenproducten, maar weten niet dat de combinatie van kruiden en medicijnen soms ook schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Met onder andere nieuwe toegankelijke informatie op de website en een animatievideo over de wisselwerking met kruiden, wil het CBG het bewustzijn vergroten over de risico's.

Kruidenproducten zijn in Nederland beschikbaar als kruidengeneesmiddel en als kruidensupplement.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat 10% van de mannen, 17% van de vrouwen en 13% van de kinderen kruidensupplementen gebruiken. Het CBG beoordeelt de kwaliteit, werkzaamheid en veiligheid van kruidengeneesmiddelen. Kruidensupplementen worden niet beoordeeld door het CBG en vallen onder de warenwet.

Het CBG deed, volgend op het eerdere onderzoek van het RIVM, onderzoek naar de wisselwerking tussen de 10 kruiden en diverse medicatie, variŽrend van maagzuurremmers tot hartmedicatie. Op basis hiervan is informatie over de 10 veelgebruikte kruidenproducten opgesteld. In de toekomst zal het CBG de lijst uitbreiden met nog meer kruiden.

 

 

Meer informatie over de interactie tussen kruidensupplementen, voeding en geneesmiddelen, zie e-book Voeding en medicijnen.

Of volg de E-learning module Voeding en medicijnen.

 

 

Gerelateerd nieuws

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.