Werkzame leefstijlinterventies

24 mei 2019

Het RIVM heeft de werkzame elementen van gecombineerde leefstijlinterventies op een rij gezet.

 

Met de gecombineerde leefstijlinterventie (die sinds 2019 valt onder de basisverzekering) werken volwassenen aan hun leefstijl met aandacht voor gezonde voeding, bewegen en factoren die een gezonde leefstijl beÔnvloeden (bijvoorbeeld stress en slaapgebrek).

Huisartsen en specialisten kunnen mensen met ernstig overgewicht doorverwijzen naar een gecombineerde leefstijlinterventie. Huisarts Karolien van den Brekel van Julius Gezondheidscentra in Leidsche Rijn is er blij mee: 'Ik heb nu echt iets om patiŽnten naar te verwijzen. Omdat de gecombineerde leefstijlinterventie vergoed wordt, kan ik overgewicht nog beter bespreekbaar maken.'

Op dit moment voldoen Beweegkuur, Coaching op Leefstijl (CooL) en SLIMMER aan de voorwaarden voor vergoeding. Maar niet in elke regio is al een gecombineerde leefstijlinterventie gestart. Ook worden patiŽnten nog maar beperkt doorverwezen. Bij gemeenten en (zorg)professionals bestaan vragen over wat de interventie inhoudt en hoe men er lokaal mee aan de slag kan gaan.

Het Wat werkt dossier beantwoordt vragen zoals: wat is precies een gecombineerde leefstijlinterventie en hoe zorg je voor goede samenwerking tussen zorgaanbieder, huisarts en het sport- en beweegaanbieders rond deze interventie.

Daarnaast is de RIVM-publicatie Werkzame elementen van gecombineerde leefstijlinterventies verschenen.

Bron: RIVM

 

Meer informatie over de invloed van voeding en leefstijl in de preventie en behandeling van obesitas, zie e-book Obesitas.

 

Gerelateerd nieuws:

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.