Medicijnen ter preventie van hart- en vaatziekten niet altijd nodig

13 juli 2018

Uit onderzoek blijkt dat een aantal patiŽnten medicijnen ter preventie van hart- en vaatziekten niet nodig heeft. Voeding verdient wel meer aandacht.

 

PatiŽnten met een klein risico op het krijgen van hart- en vaatziekten, slikken nu vaak medicijnen op deze kwalen te voorkomen. Zij kunnen daar onder begeleiding van hun huisarts veilig mee stoppen, blijkt uit onderzoek van promovenda Clare Luymes. Zij promoveerde op 7 juni op haar proefschrift To stop or not to stop; deprescribing preventive cardiovascular medicines in low risk general practice patients in Leiden.

Het gaat om een specifieke groep mensen die een klein risico hebben om de komende 10 jaar hart- en vaatziekten te krijgen. Zij hebben nooit eerder last gehad van deze aandoeningen. Volgens oude richtlijnen moeten deze patiŽnten cholesterol- en bloeddrukverlagers slikken om hart- en vaatziekten te voorkomen, maar de nieuwste richtlijnen spreken dit tegen. 'Of stoppen inderdaad veilig is, is nooit in de praktijk getest', aldus Luymes.

Zij besloot dat te doen door 1.067 mensen te selecteren van 46 huisartsenpraktijken. 'Wij hebben onder meer gekeken naar bloeddruk, cholesterol, leeftijd, geslacht en of iemand wel of niet rookt', legt Luymes uit. De helft van deze mensen bleef de medicatie slikken, de andere helft besprak met de huisarts of zij kon stoppen met de preventieve medicijnen. De personen werden 2 jaar gevolgd.

'Bij beide groepen was de stijging van het risico op hart- en vaatziekten hetzelfde', zegt Luymes. 'Men kan dus onder begeleiding van de huisarts veilig stoppen met het slikken van deze medicijnen.' Daarbij plaatst Luymes wel een kanttekening. 'Wij hebben alleen gekeken naar de gevolgen op de korte termijn. We weten niet wat de impact is van het stoppen met deze medicatie op de lange termijn. Daarvoor is verder onderzoek nodig.'

Bron: LUMC

 

Daarnaast zou meer aandacht aan de voedingsadviezen ter preventie van hart- en vaatziekten moeten worden besteed, zie Te weinig aandacht voor voeding bij hart- en vaatziekten.

 

Ter preventie van hart- en vaatziekten, zou altijd eerste stap voedings- en leefstijladviezen moeten zijn voordat medicatie wordt voorgeschreven, zie e-book Voeding en Medicijnen.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.