Biotine interfereert met bepaalde labtesten

14 december 2017

De Amerikaanse FDA waarschuwt laboratoria en gezondheidszorgmedewerkers via een FDA alert.

 

Testen in bloed en andere lichaamsstoffen die zijn afgenomen van patiŽnten die supplementen met hoge biotinegehaltes gebruiken, kunnen onjuiste labtestresultaten krijgen. Dit geeft de FDA (Food and Drug Administration) aan in zijn FDA alert Biotin (Vitamin B7): safety communication - may interfere with lab tests.

Biotine kan vals hoge of vals lage testresultaten geven, afhankelijk van het soort test. Valse testresultaten kunnen leiden tot een onjuiste diagnose en behandeling van de patiŽnt. Zo leidt een hoge biotine-inname tot een vals lage uitslag voor troponine. Troponine is normaal een belangrijke biomarker die wordt gebruikt om een hartaanval vast te stellen. Wordt dit gemist, dan kan dit ernstige gevolgen hebben.

In Amerika bevatten veel 'beauty-from-within' supplementen (die worden gepromoot voor mooi haar en een mooie huid en nagels) een hoge biotinehoeveelheid (tot 650x de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid biotine). Ook artsen schrijven in Amerika hoge biotinehoeveelheden voor aan patiŽnten met multiple sclerose (MS).

Veel labtesten gebruiken biotinetechnologie in hun testen. Als deze testen worden uitgevoerd is het belangrijk om daarvoor een periode te stoppen met de biotinesupplementen. De FDA werkt aan adviezen hierover.

Het gaat hierbij niet om negatieve gezondheidsaspecten van biotinesupplementen maar om de interferentie met de labtesten.

Bronnen: FDA / Nutraingredients

 

Meer informatie over biotine, zie e-book Alles over Biotine.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.