Voeding met veel antioxidanten van belang in preventie diabetes

15 november 2017

Een voeding met een hoge antioxidantcapaciteit verlaagt het diabetesrisico met 27%.

 

In een grote Franse studie is het effect van de totale antioxidantcapaciteit van voeding onderzocht onder 64.223 vrouwen van 40-65 jaar die gedurende 15 jaar werden gevolgd (van 1993-2008). De vrouwen hadden bij aanvang van de studie geen diabetes of hart- en vaatziekten.

Onder de antioxidanten vallen vitamine C, vitamine E, carotenoïden, selenium, zink en flavonoïden.

In de berekening van de totale antioxidantcapaciteit werden antioxidantrijke voedingsmiddelen meegenomen zoals donkere chocolade, thee, walnoten, pruimen, bosbessen, aardbeien, hazelnoten, rode wijn, groente, etc.

Bij vrouwen die een voeding met een hoge antioxidantcapaciteit gebruikten bleek het diabetesrisico 27% lager te liggen.

Volgens de onderzoekers zijn dit belangrijke resultaten. Antioxidanten hebben naast hun beschermende werking tegen vrije radicalen mogelijk ook een specifieke werking op de insulinegevoeligheid van cellen. Hiernaar moet verder onderzoek plaatsvinden.

Het onderzoek is gepubliceerd in Diabetologia.

 

Meer informatie over de rol van antioxidanten in de preventie en behandeling van diabetes, zie e-book Diabetes type 2.

 

Overige informatie

Bronnen

Reacties

Zelf een reactie toevoegen

De velden gemarkeerd met een * zijn verplicht.